© Fitbit

Drugsgebruikers houden vinger aan de pols met smartwatch
Hartslag tracken

Drugsgebruikers tracken hartslag met smartwatch: 'gevaarlijk'

10 juli om 10:44
Laatste update: 10 juli om 11:04

Drugsgebruikers dragen smartwatches om te zien of ze niet een lijntje te ver gaan. Medische experts waarschuwen voor een 'vals gevoel van veiligheid'.

Smartwatches en fitnesstrackers zijn erop gebouwd om je gezondheid te monitoren. Niet vreemd dat drugsgebruikers daarom uitwijken naar een apparaat om hun pols om te checken of het gebruik van verdovende middelen binnen de lijntjes blijft.

Dat blijkt uit een verhaal van CNBC. De nieuwssite sprak meerdere mensen die af en toe cocaïne gebruiken en daarbij een tracker dragen. Zo vertelt Owen aan de site dat hij weet dat zijn hartslag bij maximale inspanning, zoals sprinten, 150 is. Hij weet dus dat hij daar niet overheen moet als hij drugs gebruikt.

Een andere gebruiker, Nick, gebruikt zijn Fitbit om te zien of hij een rondje moet overslaan. "Drugs zijn in principe de enige reden waarom ik een Fitbit draag", zegt hij tegen CNBC. "Ik wil een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor wanneer mijn hart gaat ontploffen."

Gevaarlijk

Jaarlijks overlijden er zo'n 5000 mensen aan een overdosis cocaïne. Dat zijn zowel verslaafden als vrijetijdsgebruikers. Over het algemeen is de doodsoorzaak een beroerte, hartaanval of een hartkramp. Deze symptomen zijn niet allemaal terug te zien in de hartslag.

De huidige smartwatches zijn lang niet altijd nauwkeurig én drugs zijn lastig te doseren. Medische experts waarschuwen dat een smartwatch een 'vals gevoel van veiligheid' biedt bij drugsgebruik. Tegenover CNBC zegt cardioloog Ethan Weiss van de Universiteit van Californië: "Drugsgebruik heeft altijd risico's, of je nu een tracker gebruikt of niet. Mogelijk gaan mensen hierdoor helaas meer cocaïne gebruiken."