Miljarden-startup

Magic Leap toont teleurstellende eerste demo AR-bril

magic leap ar vr augmented reality mixed reality virtual reality miljarden hololens
12 juli 2018 om 09:52
Laatste update: 12 juli 2018 om 09:55

Augmented-reality-bedrijf Magic Leap kreeg miljarden investeringsgeld, maar de eerste demo van zijn AR-bril valt nogal tegen.

De Amerikaanse startup Magic Leap haalde de afgelopen jaren 2,3 miljard dollar aan investeringen binnen voor zijn augmented-reality-bril. Wat de bril precies deed bleef lang onduidelijk. Magic Leap toonde jaren geen demo's en liet alleen geanimeerde conceptfilmpjes zien. Voor het eerst zijn er nu beelden van wat gebruikers zien als ze de bril opzetten.

Die beelden vallen helaas een beetje tegen. Het gros van de demonstraties draaide om een klein mannetje, dat via de AR-bril in de echte wereld wordt geprojecteerd. Het mannetje gooit stenen, die door de drager van de bril ontweken kunnen worden, of met de handen kunnen worden gestopt.

Nog niet erg vloeiend

Het geheel oogt alleen nogal hakkelig. Zo wordt er geen rekening gehouden met de handen van gebruikers: de stenen reageren wel op de handen, maar vliegen er alsnog dwars doorheen. Het aanraken van virtuele objecten zit er voorlopig dus nog niet in.

Wie recente AR-apps heeft geprobeerd op zijn iPhone of Android-toestel, weet hoe vloeiend en realistisch die beelden kunnen ogen. Zie bijvoorbeeld deze recente ARKit 2-demo. De waarde van briefgeld wordt live wordt omgerekend met virtuele cijfers die onder het geld hangen. Zelfs bij beweging, en de virtuele cijfers kunnen ook deels bedekt worden door een fysiek voorwerp.

Testfase

Magic Leap zit overduidelijk nog midden in de testfase. Dat ontkent het bedrijf ook niet: het huidige model is een versie voor ontwikkelaars, die in de zomer beschikbaar wordt gesteld. Het is niet bekend hoe duur de bril wordt, al sprak Magic Leap eerder over 'zeker zo duur als een high-end smartphone'.

Wel is er inmiddels meer bekend over de hardware: de bril draait op de Nvidia Tegra X2, de opvolger van de chip die onder meer in de Nintendo Switch zit.