© Epic Games

fortnite playstation 4 ps4 crossplay andere consoles spelcomputers switch xbox one
Crossplay

Fortnite toch speelbaar tussen gamers op PS4 en andere consoles

26 september 2018 om 15:15
Laatste update: 26 september 2018 om 15:38

Sony maakt het toch mogelijk om Fortnite op de PlayStation 4 te spelen tegen gamers op andere spelcomputers. Sony blokkeerde tot nu toe de zogeheten crossplay tussen de PS4 en andere consoles.

Fortnite is de populairste game van het moment en speelbaar op vrijwel elk platform. Maar Sony had tot nu toe een kunstmatige blokkade opgeworpen. Fortnite-spelers met een PS4 konden tot nu toe alleen spelen tegen andere PlayStation-gamers, niet tegen vrienden met een Nintendo Switch of Xbox One. Ook was het niet mogelijk om met een Fortnite-account in te loggen op bijvoorbeeld een Nintendo Switch, als dat account eerder op een PS4 is gebruikt.

De baas van PlayStation noemde de PS4 onlangs nog het beste platform om Fornite op te spelen, als excuus voor de kunstmatige blokkade. Nu komt Sony daar toch op terug, met een openbare bètatest. In die test kunnen PS4-spelers Fortnite spelen tegen spelers op andere platformen: Android, iOS, pc, Mac en zelfs Nintendo Switch en Xbox One.

Onderzoeken of het werkt

Met de test wil Sony onderzoeken of crossplay goed werkt en voldoet aan de standaarden van PlayStation. Sony erkent de toegevoegde waarde van crossplay bij huidige games. Spelers willen bepaalde games nou eenmaal graag met hun vrienden spelen. Volgens Sony is dit een flinke beleidswijziging voor Sony Interactive Entertainment, de gamingtak van het Japanse bedrijf.

De open bèta start vandaag. Het is nog niet bekend wanneer de crossplay-functionaliteit voor alle Fortnite-spelers op PlayStation 4 beschikbaar komt. Ook is niet bekend of andere games op termijn crossplay krijgen. De blokkade van Sony geldt momenteel namelijk ook voor andere populaire titels zoals Minecraft en Rocket League. Vermoedelijk kunnen Fortnite-spelers pas met hun aan de PS4 gekoppelde account inloggen op een andere spelcomputer na de bèta.