game gamelaptop gamen laptop asus Bright stuff ROG Zephyrus M
Gamelaptops

Bright Stuff: ASUS ROG Zephyrus M

20 augustus 2018 om 18:19
Laatste update: 26 augustus 2018 om 18:45

Asus heeft de snelste draagbare gamelaptop voor het minste geld. Geen concessies op prestaties, wel op gewicht en ventilatorherrie.

De ASUS ROG Zephyrus M zit precies tussen de klassieke, dikke gamelaptop en de dunst mogelijke modellen in. Hij is een paar millimeter dikker dan de andere dunne modellen die we testten en met bijna 2,5 kilo zo'n 500 gram zwaarder. Dat is niet zomaar: de Zephyrus M heeft wat meer ruimte voor koeling en kan zijn hardware daardoor op de hoogste snelheid laten lopen.

Deze laptop heeft een 2,2 GHz 6-core Intel Core i7-8750H, met een Turbo Boost tot 4,1 GHz en 16 GB ddr4 2667MHz werkgeheugen, uitbreidbaar naar 32 GB. Het scherm is een prettig 15,6 inch 1080p 144Hz-model, helaas wel met een vrij forse schermrand. De beelden worden geleverd door een Nvidia GTX 1070. In deze laptop zit het ongeremde model, niet de Max-Q-versie die je in veel andere dunne modellen vindt. Dat maakt de Zephyrus M net wat rapper, wat je terugziet in een framerate van ruim boven de 60 fps in games als DOOM en Rise of the Tomb Raider op de hoogste instellingen. Een geoptimaliseerde game als Overwatch schiet op de hoogste instellingen zelfs de 120 fps voorbij.

Dat stukje meer computerkracht dan andere draagbare modellen zorgt wel voor meer hitte, en dat is de merken. Zo loeit de Zephyrus M van alle modellen veruit het luidst. Dat komt mede door de vele luchtuitgangen: als je de laptop openklapt, scharniert ook de onderkant een stukje open om meer warme lucht weg te kunnen blazen.

Die lucht varieert tijdens het gamen van warm tot gloeiend heet, en wordt helaas ook aan de zijkanten uit de laptop geblazen. Tijdens spelen met een losse muis was dat bij langere sessies tegen het oncomfortabele aan: je hand zit precies waar de lucht de laptop verlaat. Ander nadeel is de batterij: gamen of niet, de accu in een uur of twee leeg.

Toch is de Zephyrus M absoluut een goed draagbaar model. Hij is 19,9mm dik en weegt 2,45 kilo. Er zijn lichtere en dunnere modellen, maar die zijn weer net wat minder snel. De Zephyrus M presteert bijvoorbeeld ook nog sterk op een extern scherm met hogere resolutie, slankere modellen krijgen het dan sneller zwaar. De Zephyrus M is er voor de gamer die wel draagbaar wil, maar zonder concessies op prestaties.

De ASUS ROG Zephyrus M is te krijgen vanaf 1.999 euro.

Pluspunten:Minpunten:
  • Erg snelle prestaties
  • Fraai en vlot scherm
  • Groot toetsenbord
  • Soepel trackpad
  • Ethernet-aansluiting
  • Relatief dik en zwaar voor zijn klasse
  • Veel lawaai, veel hitte
  • Korte batterijduur
  • Niet het mooiste en stevigste ontwerp

Check Bright Stuff voor meer producten die wij momenteel aanraden.