Getest: de tech in de Mercedes A200
Duurtest

Getest: de tech in de Mercedes A200

10-10-2018 19:07 Laatste update: 19:07
Author profile picture

Rutger Middendorp

De Mercedes A-klasse toont volgens Brights autotester Rutger op drie manieren de toekomst: in de interface, de hulpsystemen en de motorisering.

Om met de motorisering te beginnen: de Mercedes heeft een briljant motorblok. Briljant in de zin dat er met weinig heel veel voor elkaar wordt gebokst. Met 1,3 liter motorinhoud wordt dik 160 pk gegenereerd. Dat is indrukwekkend en noodzakelijk. Want autofabrikanten moeten de uitstoot naar beneden zien te krijgen, omdat we niet willen verdrinken of ons dood zweten de komende jaren. De oplossing is voor nu een brandstofmotor waar met zo min mogelijk brandstof iets uitgeperst wordt dat zoveel mogelijk lijkt op wat we willen. De compromissen zijn minimaal. De Mercedes is rap en rijdt soepel. Alleen het geluid is minder indrukwekkend dan je van een Mercedes gewend bent. Dit is waar we staan, voordat we overgaan op elektrisch

De hulpsystemen zitten in een lastige tussenfase. Ze nemen niet het werk van je over, maar grijpen soms wel in. Raak even de middenstreep en de Benz gaat in de ankers. Dit is een fase waar we doorheen moeten voordat we volledig zelfrijdende auto's hebben. De hulpsystemen zijn al slim, maar niet zo slim (en juridisch verankerd) dat ze ons werk kunnen overnemen. Rijd je te dicht op een voorganger, dan gaat er een lampje branden, remt de persoon voor je hard, dan hoor je een waarschuwingssignaal. Bijzonder praktisch, zo heb ik al mogen merken. 

De interface is het mooiste onderdeel van de A-klasse. Na een korte gewenningsfase is de controller in de middenconsole een prima bedieningssysteem en de knoppen op het stuur zijn handig verdeeld en goed te vinden. Ook na een maand voelt het nog bijzonder om in deze auto te stappen met een scherm dat niet ophoudt en de subtiele ledverlichting in dashboard, deuren en stoelen. En niet te vergeten: het navigatiesysteem dat je met behulp van augmented reality de weg wijst.

Deze A-klasse is de eerste Mercedes-Benz die ik ga missen na onze duurtest. Wie nog niet elektrisch gaat rijden, zou deze auto zeker moeten overwegen.

Volg de Duurtest

Rutger Middendorp test elke maand een andere auto in de Bright Duurtest. Wekelijks beschrijft hij zijn ervaringen. Volg hier zijn updates.

Eerder over de Mercedes A200:

Duitse toekomstbeelden

Verrassende features