bright day 2018 kaarten kaartverkoop tickets
Bright Day 2018

De laatste kaarten voor Bright Day gaan hard

9 november 2018 om 18:22
Laatste update: 9 november 2018 om 19:06

Bright-hoofdredacteur Erwin van der Zande kijkt in aanloop naar de achtste editie terug op vijf jaar Bright Day. Op 24 en 25 november is het grootste tech-festival van Nederland, dit keer in de Expo Haarlemmermeer.

Mei 2013. Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Dat was het toneel van de eerste editie van tech-festival Bright Day. We hadden de jaren ervoor al zo’n 25 kleinschalige Bright Nights georganiseerd op dezelfde locatie en wilden eens kijken of een iets grotere versie waar mensen een kaartje voor moesten kopen ook zou lukken. Een ticket kostte een tientje. We hadden er zo’n 500 verkocht en er waren in totaal zo’n 700 bezoekers die eerste keer vijf jaar geleden. Dat smaakte naar meer.

Een deel daarvan waren trouwens kinderen. Hadden we helemaal geen rekening mee gehouden. Die eerste Bright Day was op een zaterdag, we hadden daarvoor nog nooit een event op een vrije dag georganiseerd. Natuurlijk nemen mensen hun kids mee op een zaterdag! Gelukkig hadden we enkele tech-toepassingen waar zij zoet mee waren. Sindsdien maken we voor de jongste bezoekers altijd een speciaal programma, dit jaar in de Bright Playground.

Google Glass en Tesla

Een van de hoogtepunten van Bright Day vijf jaar geleden was een hele mooie Philips Designline-tv, waarvan de Oostenrijkse designer zijn hele ontwerpstudie had meegenomen, inclusief stalen van materialen. David deed zijn live Uitpakparty-gadgetshow. Wat me vooral bij staat was dat hij een aluhoedje droeg. Tegen straling. Waarvan weet ik niet meer. Andere topgadgets toen waren de Leap, dat intussen tot twee keer toe een overname door Apple liet mislopen, en de absolute klapper van de dag: de eerste Google Glass in Nederland. De adjunct-hoofdredacteur van Engadget kwam ’m persoonlijk demonstreren. De term ’glasshole’ bestond nog niet.

Sommige dingen veranderen niet. Zo kon je vijf jaar geleden op Bright Day een testrit maken in de Model S van Tesla, die toen net in Nederland was op de markt was verschenen. Ook dit jaar is Tesla er weer bij. Helaas nog niet met de Model 3, maar wel met de Model S en de Model X.

(Voor de oplettende lezer trouwens die zich afvraagt hoe je acht edities Bright Day in vijf jaar kunt proppen - scherp! - is het antwoord eenvoudig: in de eerste drie jaar organiseerden we twee Bright Days per jaar.)

Bright Day, het techfestival van Nederland

Expo Haarlemmermeer

Na een paar edities in Pakhuis de Zwijger verkasten we naar het Westergasfabriek-terrein in Amsterdam om meer bezoekers te kunnen verwelkomen. Bright werd kort daarop onderdeel van RTL Nederland, waarna de echte grote groei kwam. We weken uit naar de Werkspoorkathedraal in Utrecht en vorig jaar naar de Jaarbeurs, waar 22.000 mensen Bright Day bezochten. Dit jaar houden we het techfest waar je de toekomst test in de Expo Haarlemmermeer. Prachtplek.

De laatste kaarten gaan hard dus de tip van de week: bestel ze vandaag nog voordat je te laat bent en misgrijpt.

Nieuw: de zaterdagavond

Tot slot nog even wat speciale aandacht voor het nieuwe onderdeel dit jaar: Bright Day @ Night op zaterdagavond. Alles is hetzelfde als overdag behalve op twee belangrijke toevoegingen: Daan Roosegaarde en bier! Techkunstenaar Roosegaarde geeft je een update over zijn buitenaardse Space Waste Lab-project. En omdat we ’s avonds wat minder kinderen verwachten zullen we voor het eerst op Bright Day alcohol schenken. Proost!

Nog twee weken, het aftellen is begonnen. Houd Bright.nl en onze Facebook-pagina in de gaten voor nog meer updates. Ga voor tickets en meer informatie naar www.brightday.nl.

Sociale robot Sophia zie je ook op Bright Day 2018:

Impressie Bright Day 2017: