defensie drones virtual reality augmented reality training Bright day
Bright Day 2018

Defensie-tech op Bright Day: drones en VR-training

19 november 2018 om 17:15
Laatste update: 29 november 2018 om 10:07

Defensie laat op Bright Day dit weekend alle moderne technologieën zien die het gebruikt, waaronder drones en VR-trainingen.

De tech van Defensie op Bright Day:

Defensie is groots aanwezig tijdens Bright Day, het grootste tech-festival van Nederland. Zo zie je onder meer de nieuwste gadgets en elektronica die worden gebruikt door het Deflab van Defensie, waaronder bijzondere drones. 

Zo is de enorme Cargo Drone van 4 bij 3 meter en met een gewicht van 130 kilo te zien. Hij ziet er een beetje uit als een dakkoffer voor op de auto, maar dan kan hij vliegen. In de toekomst kan hij niet alleen voedsel, brandstof en munitie gaan vervoeren maar ook (gewonde) personen. 

De drone kan tot wel 500 kilo meenemen en is ook in te zetten in situaties waarin vliegen voor een piloot te gevaarlijk is. Defensie gaat tien van deze drones kopen. Tijdens Bright Day is hij van dichtbij te zien.

Trainen met de Hololens

Het trainen van gevaarlijke situaties kan dankzij technologie een stuk veiliger. Hoe precies beleef je zelf in het simulatiecentrum van Defensie, waar je verschillende trainingen in virtual en augmented reality kunt doen. Doe bijvoorbeeld een schiettraining in virtual reality. Of ontmantel mijnen met een ervaring voor de Microsoft Hololens.

Ook is de HTC Speedgate te zien, een speciaal toegangshek dat open is tenzij speciale sensoren onraad detecteren. Niet alleen sneller dan het ouderwetse toegangshek, maar ook veiliger: er hoeft immers niemand meer naast te zitten. 

Presentaties

Defensie geeft ook meerdere presentaties tijdens Bright Day. Zo kun je bijvoorbeeld leren hoe Defensie bijdraagt aan een beter milieu. Niet het eerste waar je aan denkt, maar Defensie gebruikt veel materieel en dankt na jaren gebruik ook behoorlijk wat af. Vroeger werden oude uniforms bijvoorbeeld verband, inmiddels worden ze voor allerlei doeleinden hergebruikt.

Uitverkocht

Bright Day is helemaal uitverkocht. Er komen in totaal 20.000 bezoekers dit weekend in de Expo Haarlemmermeer.