Bright day podiumprogramma
Bright Day 2018

Robots, gamers en gadgets op uitverkocht techfestival Bright Day

22 november 2018 om 23:11
Laatste update: 26 november 2018 om 07:49

Vandaag en morgen vindt het grootste technologiefestival van Nederland plaats: Bright Day. Het is helemaal uitverkocht. Twintigduizend bezoekers kijken naar robots, gamers, futuristische voertuigen en slimme gadgets. Dit zijn de hoogtepunten van het programma.

Kom je naar Bright Day? Lees deze belangrijke praktische tips

Updates volgen? Like Bright op Facebook, volg ons op Twitter, Instagram en YouTube.

Technologiefestival Bright Day trekt dit weekend ruim 20.000 bezoekers in de Expo Haarlemmermeer. Het uitverkochte event, georganiseerd door Bright en RTL Live Entertainment, is opgedeeld in zogeheten flights, tijdsvakken van vier uur. Naast de ochtenden en middagen op zaterdag en zondag is er voor het eerst op zaterdagavond een Bright Day @ Night, met als speciale gastspreker de bekende Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde. Hij vertelt over zijn project om aandacht te vragen voor het groeiende probleem van ruimte-afval. 

Robots: Sophia en ANYmal

Elke flight van Bright Day begint op het hoofdpodium met de robotviervoeter ANYmal, die binnenkort in allerlei situaties mensen moet gaan helpen. Daarna volgt een Live Uitpakparty, waarin David Lemereis de nieuwste gadgets test.

Dan is het tijd voor de hoofdgast: de menselijke robot Sophia. De humanoid wordt geïnterviewd door Bright-presentatrice Anna Gimbrere. De afsluiter op het podium is de Bright Quiz, waarmee de grootste tech-kenner een enorm prijzenpakket kan winnen. 

Bright sprak eerder al met robot Sophia:

Populaire gamers

Op het gamepodium laat de populaire YouTuber Royalistiq zijn skills in Fortnite zien. Met 586 duizend abonnees op zijn kanaal is Royalistiq, de nickname van Roy Beszelsen, één van de Nederlandse sterren van de YouTube-generatie. 

Ook kun je zelf de virtuele Formule 1-baan op met de Ziggo eBatte F1-simulator, terwijl de pro-racers op het podium laten zien hoe snel zij kunnen.

Professionele gamers strijden op Bright Day om een prijzenpot van in totaal 20.000 euro bij de finales van het ESL Dutch Championship. Afhankelijk van de flight zijn de finales te zien van Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends of Rainbow Six. Bovendien vinden de finales plaats van het NK Snake, de klassieke mobiele game van Nokia Mobile. 

Virtuele objecten voelen

Op het podium over 'Robots en Superhumans' wordt onder meer de Sense Glove gedemonstreerd, een speciale handschoen waarmee je virtuele objecten in VR echt kan voelen. Ook zie je onderwaterdrones, de zorgrobot Phi, het bionische oog van Second Sight en een demonstratie van de slimme vertaalgadget Travis, die talen live kan vertalen.

Slimme gadgets

Op het Smart Home-podium vertellen Netatmo en D-Link alles over het belang van goede samenwerking tussen slimme gadgets in huis. Samsung laat zien wat het allemaal heeft te bieden op het vlak van slimme gadgets, en hoe die apparaten intelligent met elkaar communiceren. Samsung laat ook zijn eerste 8K-tv met kunstmatige intelligentie zien.

AR Productions demonstreert een manier waarop meerdere mensen een augmented reality-ervaring kunnen delen, en dus vanuit verschillende hoeken op hetzelfde virtuele object kunnen kijken. RTL Nieuws vertelt over het aanbieden van nieuwsbulletins via slimme speakers.

Futuristisch vervoer

Alles draait om het vervoer van de toekomst op ons Future Mobility-podium. Defensie vertelt over de nieuwe technieken die het gebruikt om mensen en materieel op een slimmere en veiligere manier te vervoeren, waaronder vrachtdrones.

Ook is zonne-auto Stella Vie van de TU Eindhoven te zien en het Human Power Team van de TU Delft legt uit hoe hun fiets maar liefst 120 kilometer per uur kan halen.

Voltes vertelt over de verschillende elektrische voertuigen waarmee je snel door de stad komt, zoals elektrische skateboards en fietsen. Ook is Tesla aanwezig met zijn elektrische auto's.

Hololens-workshop van Kleinkunstig

Dutch Design en drones

Rond de podia bevinden zich meerdere attracties en stands. Zo is een selectie van de beste ontwerpen van de Dutch Design Week te bezichtigen.

Ook wordt de drone-race Collision of Drones gehouden en serveert een volautomatische robotbar drankjes.

Workshops voor kinderen

Kinderen kunnen, samen met hun ouders, terecht bij de Bright Playground. Daar worden door onder andere Kleinkunstig allerlei workshops gehouden. Zo maken ze kennis met de augmented reality-bril HoloLens en creëren ze eigen VR-film.

Voor kinderen tot 9 jaar is er het Speellab, waar ze hun eigen stad van de toekomst bouwen met 3D-pennen, stroomgeleidende verf en meer. En Nintendo demonstreert zijn nieuwste Labo-knutselkit voor de Nintendo Switch en de nieuwe Super Mario Party-game.

Bekijk het hele programma en de plattegrond.

Download de Bright-app

Download ook de Bright-app voor iPhone of Android