‘YouTube Kids bevat video’s met zelfmoordadviezen’
Nieuwe YouTube-rel

‘YouTube Kids bevat video’s met zelfmoordadviezen’

27-02-2019 19:02 Laatste update: 19:28

YouTube Kids, de videodienst voor kinderen, heeft per ongeluk video’s doorgelaten waarin een bekende YouTuber advies geeft over hoe je het beste zelfmoord kunt plegen.

De zelfmoordadviezen zitten verstopt in video’s die onschuldig beginnen, meldt de Washington Post. De eerste paar minuten bevatten beelden van de Nintendo-game Splatoon. Daarna verschijnt er een man in beeld.

De man is zanger en komiek Joji, die bekend is van YouTube en voorheen bekend stond als Filthy Frank. Hij maakt een beweging alsof hij zijn pols opensnijdt en zegt: “Goed onthouden, kids, zijdelings snijden als je aandacht wil, in de lengte als je resultaat wil.”

Internetfenomeen

Joji is een internetfenomeen. Zo begon hij ooit met de Harlem Shake, een dansje dat in 2013 een wereldwijde rage werd. Fans van Joji hebben de gewoonte om hem te gebruiken in memes. Ook recyclen ze beelden van hem in andere video’s, zoals in de ‘zelfmoordvideo’s’ die nu op YouTube Kids zijn beland.

Extreem gevaarlijk

Free Hess, een kinderarts en moeder die op haar blog ageert tegen de video’s, noemt de filmpjes tegenover de Washington Post “extreem gevaarlijk voor onze kinderen”.

De video met Joji is inmiddels van YouTube Kids verwijderd. YouTube laat in een reactie weten dat de site ernaar streeft om geen video’s te plaatsen die “gevaarlijk gedrag aanmoedigen”. Daarnaast heeft de videodienst “strikte regels die video’s verbieden die zelfbeschadiging stimuleren”.

Pedofielen

Het relletje rond de filmpjes met Joji op YouTube Kids is voor de videosite bepaald niet de eerste controverse over schokkende content. Vorige week besloten Disney en Nestlé nog dat ze voorlopig stoppen met het plaatsen van advertenties op YouTube.

Dat deden de bedrijven nadat duidelijk was geworden dat pedofielen kindervideo’s op YouTube afspeuren op zoek naar fragmenten waar kinderen bijvoorbeeld in zwemkleding zijn te zien. De pedofielen wisselen tijdcodes uit van de compromitterende beelden en maken compilaties van de betreffende fragmenten.

In 2017 besloten grote partijen als Adidas, Mars en HP hun reclamecampagnes ook al eens op te schorten vanwege video’s gericht op pedofielen. Rond dezelfde tijd bleek dat YouTube Kids kinderen geregeld gewelddadige en obscene video’s voorschotelde.

Via de hulplijn 113 Zelfmoordpreventie is het mogelijk om over zelfdoding te praten. Telefoonnummer: 0900-0113. Website: www.113.nl.

Zo werkt YouTube Kids

Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s