YouTube schakelt alle reacties uit onder video's met kinderen
Schunnige reacties

YouTube schakelt alle reacties uit onder video's met kinderen

28-02-2019 20:19 Laatste update: 01-03-2019 03:50

YouTube maakt het onmogelijk om reacties achter te laten onder video's met jonge kinderen, nadat bleek dat een pedofielennetwerk zulke video's via de reacties misbruikte.

YouTube schakelde vorige week al de mogelijkheid tot reageren uit bij tientallen miljoenen filmpjes met kinderen, en verwijderde vierhonderd kanalen. Dat beleid wordt nu uitgebreid naar alle filmpjes met kinderen, meldt het bedrijf donderdag. Het identificeren van alle video's met zowel jongere als oudere kinderen gaat volgens YouTube nog enkele maanden duren.

YouTube neemt die stappen na de ontdekking van een pedofielennetwerk dat elkaar op gevoelige scènes in onschuldig bedoelde filmpjes met kinderen wees. In de reacties onder bijvoorbeeld sportvideo's of vlogs van kinderen werd op de seconde nauwkeurig gelinkt naar momenten waarop jonge bijvoorbeeld kinderen een gevoelige pose aannemen. Tal van adverteerders trokken zich terug toen het bestaan van het netwerk naar buiten kwam.

Uitzondering voor betrouwbare kanalen

Onder zijn nieuwe beleid maakt YouTube komt een uitzonderingsbeleid voor goedgekeurde kanalen. Het gaat dan om video's van bijvoorbeeld bekende YouTubers of kanalen waarvan YouTube weet dat die kindvriendelijk zijn. Die kanalen moeten dan wel zelf actief de reacties onder hun video's modereren, en aantonen dat hun video's weinig aantrekkelijk zijn voor pedofielen.

YouTube heeft daarnaast zijn systeem verbeterd dat pedofiele reacties opspoort. Het systeem wordt versneld uitgerold, en is volgens YouTube twee keer effectiever in het verwijderen van individueel reacties dan het vorige systeem.

Zo werkt het kindvriendelijke YouTube Kids:

Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal