Videodienst Apple: verwacht geen Netflix-kloon
Vanavond live

Videodienst Apple: verwacht geen Netflix-kloon

28-02-2019 23:01 Laatste update: 26-03-2019 10:31

De videodienst die Apple vanavond waarschijnlijk aankondigt, is mogelijk nog geen echte Netflix-concurrent. Hoewel Apple tal van eigen series en films laat produceren, zou de tv-dienst vooral ook een betaald video-aanbod van derden bevatten.

Vanavond om 18.00 uur Nederlandse tijd zal Apple in het hoofdkwartier in Cupertino zijn videostrategie uit de doeken doen. Die lijkt te bestaan uit een centrale video-app waarmee kijkers films en series kunnen bekijken die door Apple zijn ontwikkeld, maar waarmee ze vooral ook abonnementen kunnen afsluiten op andere zenders. 

HBO en Netflix

Apple gaat het aanbod van andere partijen ook bundelen, is de verwachting. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om een om een pakket aan te schaffen met daarin het aanbod van verschillende aanbieders, zoals HBO, Showtime en Starz. Zo’n bundel wordt dan goedkoper dan als je losse abonnementen zou nemen op de drie zenders. 

Het voordeel voor gebruikers is bovendien dat ze de streamingdiensten van verschillende aanbieders in een app hebben, waardoor ze niet voortdurend hoeven te wisselen.

Het aanbod van Netflix zal niet worden opgenomen in het aanbod van Apple. "Wij willen dat mensen onze content via ons eigen platform zien. We hebben ervoor gekozen om niet te integreren in hun service", verklaarde Netflix-topman Reed Hastings eerder.

Eigen content gratis?

De meeste aandacht is de afgelopen maanden uitgegaan naar de content die Apple zelf laat ontwikkelen. Die lijkt vooral te zijn bedoeld om interesse te wekken voor de video-app: gebruikers kunnen de Apple-shows gratis bekijken, en worden vervolgens verleid om abonnementen af te sluiten. Op termijn zou Apple dan wel geld kunnen vragen voor zijn eigen series.

Eerder zetten we al eens op een rijtje wat de opvallendste series en films zijn die Apple laat produceren. Denk bijvoorbeeld aan de film On the Rocks, de eerste film sinds Lost in Translation waarbij regisseur Sofia Coppola en acteur Bill Murray weer samenwerken.

Vloeken en geweld

Terwijl Netflix een jaarbudget van 10 miljard dollar heeft voor het ontwikkelen van eigen content, doet Apple het op dit moment met 2 miljard. Helemaal van een leien dakje gaat het zelf produceren van series en films overigens niet. Vorig jaar meldde The Wall Street Journal dat de Apple-top liever niet al te controversiële thema’s aansnijdt in de eigen producties. ‘Nodeloze seks, vloeken en geweld’ zouden daarom uit den boze zijn.

Bij de aankondiging zullen de nodige Hollywood-sterren aanwezig zijn. Bloomberg meldde eerder al de komst van Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Jennifer Garner en regisseur JJ Abrams. 

De presentatie van Apple is te volgen via een livestream

Netflix voor nieuws

Tegelijkertijd met de tv-dienst zal Apple waarschijnlijk ook zijn ‘nieuwsdienst’ aankondigen. Tegen betaling van 10 dollar per maand zou het met die app mogelijk worden om onbeperkt verhalen te lezen uit de tijdschriften van uitgevers als Conde Nast en Hearst.

Daarnaast zou de nieuws-app ook artikelen uit onder meer The Wall Street Journal bevatten,. De belangrijkste andere kranten in de Verenigde Staten, The New York Times en de Washington Post, doen echter niet mee. Zij vinden dat Apple een te groot deel van de omzet inpikt. Het techbedrijf wil 50 procent van de opbrengsten van de ‘Netflix voor nieuws’ zelf houden.

Diensten bundelen

Op termijn zou Apple verschillende digitale diensten – zoals zijn betaalde tv-app, Apple Music, de nieuws-app en cloud-opslag – in een bundel kunnen aanbieden. Het bedrijf dat jarenlang kon profiteren van de toenemende vraag naar iPhones maar inmiddels te lijden heeft onder de verzadiging van de smartphonemarkt, wil zich meer gaan richten op het aanbieden van diensten.

Bright is live bij het Apple-event

Bright doet vanavond verslag van het Apple-event in Californië. Na afloop van de presentatie hebben we een livestream op YouTube, waarin we het nieuws vanuit het Steve Jobs Theater samenvatten en je vragen kunt stellen. Niet missen? Abonneer je op ons YouTube-kanaal en zet de bel aan.

Eerste indruk: de nieuwe iPads