© iDropNews/Martin Hajek

'Slimme Apple-bril verschijnt in lente van 2020'

Een conceptafbeelding van hoe de Apple Glass eruit zou kunnen zien.

Headset

'Slimme Apple-bril verschijnt in lente van 2020'

09-10-2019 13:18 Laatste update: 10-10-2019 04:04

Apple zou een bril voor augmented reality ontwikkelen die het bedrijf in het tweede kwartaal van 2020 op de markt zou willen brengen.

Apple zou samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe headset. Dat zeggen bronnen van de doorgaans goed ingelichte analist Ming-chi Kuo. Het is niet bekend met welke bedrijven er precies wordt samengewerkt.

Met augmented reality (AR) zie je virtuele objecten bovenop de echte wereld. De iPhone en iPad laten je al augmented reality bovenop het camerabeeld tonen, waarvoor Apple eerder speciale software in iOS toevoegde. Een bril moet ervoor zorgen dat dit in je gewone blikveld gebeurt, zodat je bijvoorbeeld navigatiepijlen op straat ziet.

Accessoire voor je iPhone

De Apple-bril krijgt volgens Kuo een processor, een grafische processor en een antenne om draadloos met een iPhone te verbinden. De iPhone-koppeling doet vermoeden dat de headset een accessoire voor je smartphone wordt, net als bijvoorbeeld de Apple Watch

Amerikaanse media meldden eind 2017 voor het eerst dat Apple zou werken aan een eigen AR-bril. De gadget zou werken met een eigen besturingssysteem genaamd rOS, wat staat voor 'reality operating system'. 

Apple nam de afgelopen jaren meerdere bedrijven over die werken aan augmented-reality-software en high-tech brillen. De Nederlandse AR- en VR-expert Arthur van Hoff werkt sinds april dit jaar ook als manager bij Apple.

AR-brillen Google en Microsoft

Apple is niet het eerste grote techbedrijf dat met brillen voor augmented reality zou komen. Onder andere Microsoft en Google brachten die jaren geleden al op de markt: de Hololens en Google Glass.

Het was lange tijd stil rond de vermeende AR-bril van Apple. Recent bleek de nieuwste iOS 13-update vol met verwijzingen naar het nog niet uitgebrachte product te zitten. 

iPhone SE 2 en iPad Pro

Volgens Kuo staat er nog meer op de planning: de iPhone SE 2, een goedkope iPhone met het uiterlijk van de iPhone 8, zou in het eerste kwartaal van 2020 verschijnen. Dat zei de analist vorige week ook al.

Een vernieuwde iPad Pro zou ook voor begin 2020 gepland staan. De grootste toevoeging hierin is een dieptesensor aan de achterkant, zodat de gehele kamer voor augmented reality gescand kan worden.

Eerste indruk: Microsoft HoloLens 2

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's