5G

Kort geding tegen ministerie om 5G-netwerken te stoppen

3 maart om 15:11
Laatste update: 3 maart om 18:56

Een stichting sleept de Nederlandse overheid voor de rechter in een poging om de komst van de snelle 5G-netwerken tegen te houden.

Stichting Stop5GNL zegt dat 5G-signalen gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen en dieren. Het kort geding tegen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dient op 21 april. Later dit jaar wil het ministerie de eerste veiling van de frequenties voor 5G organiseren.

Stralingslimieten

De hoeveelheid straling die van 5G-zendmasten komt, blijft onder de Europese limieten, bleek onlangs uit metingen. Gebruik van 5G is voorlopig veilig, stelden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Agentschap Telecom. Meer onderzoek blijft volgens beide organisaties nodig.

Stop5GNL vindt dat de overheid "zich verschuilt achter richtlijnen die geen bescherming bieden tegen schadelijke effecten". De richtlijnen zijn volgens de stichting 'verouderd' en ze zouden geen rekening houden met effecten op middellange en lange termijn.

Sneller mobiel internet

5G is de snellere opvolger van de huidige 3G- en 4G-netwerken. Ook hebben 5G-signalen minder vertraging. Dat moet de weg vrijmaken voor zelfrijdende auto's, slimme apparaten en voor virtual reality en augmented reality, waarbij virtuele beelden worden geplaatst in de echte omgeving.

Nieuwe smartphone nodig

Om van 5G gebruik te kunnen maken is een nieuwe smartphone met 5G-ondersteuning nodig. Op je oude telefoon werkt het nieuwe netwerk niet.

De eerste smartphones die werken met 5G, van Samsung en Oppo, zijn later deze maand in Nederland te koop. Providers T-Mobile en Vodafone hebben al 5G-abonnementen aangekondigd.

Nieuwe 5G-telefoons van Samsiung:

Volg Bright op YouTube voor meer smartphone-reviews.

Lees meer over:

Deel via