YouTube verlaagt wereldwijd videokwaliteit maand lang door corona
Quarantech: corona en tech

YouTube verlaagt wereldwijd videokwaliteit maand lang door corona

24-03-2020 16:06 Laatste update: 16:06

YouTube verlaagt een maand lang wereldwijd de standaardinstelling voor de videokwaliteit om zo het internetverkeer minder te belasten tijdens de coronacrisis.

In Europa wordt de videokwaliteit van YouTube al sinds vrijdag standaard verlaagd. Nu voert YouTube die wijziging voor een maand lang wereldwijd in, meldt Bloomberg.

YouTube-gebruikers zullen video's in de komende dagen in standaardkwaliteit aangeboden krijgen. Wie dat wil kan met het tandwielknopje de kwaliteit nog wel verhogen, bijvoorbeeld naar 4K.

YouTube neemt die maatregel om het internetverkeer minder te belasten. Door het coronavirus werken veel mensen thuis, volgen thuis school of moeten thuis de opening van gesloten winkels en horeca en winkels afwachten.

'Voldoende bandbreedte'

De Europese Commissie vroeg videodiensten vorige week om hun kwaliteit te verlagen, om te zorgen dat het internet niet overbelast zou raken. Netflix, Amazon, Disney+, Apple TV+, Facebook en Instagram verlaagden hun videokwaliteit ook al. De streamingdiensten geven de gebruiker geen keuze, maar streamen met een lagere bitrate. Daardoor zijn de beelden nog wel in de HD- of 4K-resolutie, maar zijn de video en audio van een iets lagere kwaliteit.

Nederlandse providers 'kunnen het aan'

De Nederlandse internetproviders en internetknooppunt AMS IX zeiden vorige week het toegenomen internetverkeer nog goed aan te kunnen.

Ook YouTube denkt dat de wereld niet binnen afzienbare tijd over tegen de limieten van internet aanloopt, maar handelt uit voorzorg.  

Tien series die je nu kan streamen

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's