Google en Apple 'verbeteren privacy' bij corona-tracking
Corona-apps

Google en Apple 'verbeteren privacy' bij corona-tracking

24-04-2020 16:15 Laatste update: 21:12

Google en Apple zeggen de technologie die overheden kunnen gebruiken voor corona-tracking-apps te hebben verbeterd. Nieuwe aanpassingen moeten de privacy van telefoongebruikers beter beschermen.

Google en Apple werken al enkele weken aan bluetooth-technologie voor gebruik in corona-apps van overheden. Het systeem moet halverwege mei in de besturingssystemen Android en iOS komen te zitten. Met de technologie moeten overheidsinstanties makkelijker corona-tracking-apps kunnen bouwen.

Die apps slaan met behulp van bluetooth contactmomenten tussen personen op. Dat gebeurt alleen lokaal op de telefoons. Telefoons zenden een bluetooth-signaal uit, en op basis van die signalen zien de apps of, hoe lang en hoe dichtbij je bij een ander bent geweest. Telefoongebruikers moeten de tracking zelf inschakelen.

Een corona-tracking-app kan gebruikers waarschuwen als ze recent in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Een persoon die met corona is geïnfecteerd, kiest er zelf voor om zijn contactmomenten te delen. Het systeem gebruikt geen GPS-locatiegegevens.

Limiet van 30 minuten

Een persoon moet minstens vijf minuten binnen het bluetooth-bereik van een ander zijn om een contactmoment te registreren, zeggen Google en Apple in een toelichting. Het systeem slaat vervolgens elke 5 minuten bluetooth-informatie op, maar er geldt een maximum van 30 minuten. Die limiet is ingesteld om privacyredenen.

De technologie is alleen te gebruiken in corona-apps van gezondheidsorganisaties van overheden. In meerdere landen, waaronder Nederland, wordt aan dergelijke apps gewerkt. “Dit soort apps zijn slechts één puzzelstukje in de strijd tegen corona”, erkennen woordvoerders van Apple en Google in een telefonische toelichting.

'Lastiger mensen te volgen'

Meerdere technische aanpassingen moeten de privacy beter beschermen, stellen Google en Apple. Zo zal het systeem willekeurig bepaalde digitale sleutels genereren. “Dit maakt het lastiger om te proberen om personen te volgen." De twee techgiganten gaan ook alle metadata die door bluetooth worden aangemaakt versleutelen. “Door deze gegevens ook te versleutelen, maken we het moeilijker om een persoon te kunnen identificeren.” 

Het systeem kan ook de signaalsterkte van bluetoothverbindingen bepalen. Zo kunnen corona-apps inschatten hoe dicht gebruikers bij elkaar zijn gekomen. Het systeem kan straks ook het aantal dagen sinds het laatste moment dat iemand is blootgesteld aan een besmet persoon registreren. “Daardoor kan een corona-app beter bepalen welke vervolgstappen een persoon zou moeten zetten." 

'Telefoons niet veel sneller leeg'

De encryptie-standaard wordt veranderd in AES, waardoor telefoons niet veel langzamer zouden werken. Ook zouden de corona-apps volgens de twee bedrijven 'weinig gevolgen voor de batterijduur’ hebben. 

Alleen als je corona hebt, kun je ervoor kiezen om jouw digitale contactmomenten te uploaden, waarna alle deelnemers kunnen kijken of ze met jou in contact zijn geweest. Overheden moeten zelf bepalen hoe iemand kan aangeven dat hij of zij met corona besmet is. 

Help met jouw computer mee tegen corona:

Geen tech-video missen? Volg Bright op YouTube