Nederlandse startup test zonnedak in Tesla Model 3
Lightyear

Nederlandse startup test zonnedak in Tesla Model 3

19-06-2020 14:05 Laatste update: 14:27

De Nederlandse startup Lightyear heeft een zonnelader in het dak van een Tesla Model 3 geïntegreerd.

Daarnaast heeft het bedrijf een zonnedak bovenop een Volkswagen Crafter LCV geïnstalleerd. De aangepaste Tesla Model 3 en Volkswagen gaan rondrijden in de buurt van Helmond als onderdeel van een experiment.

Een zonnedak kan helpen om een elektrische auto tijdens het rijden deels op te laden. Lightyear wil ontdekken hoeveel zonne-energie het dak onder verschillende omstandigheden opwekt. Daarnaast wordt gekeken of het dak goed tegen schokken kan en waterdicht is. 

Lightyear One

De Helmondse startup kondigde afgelopen jaar zijn eigen elektrische Lightyear One-zonneauto aan. Vanaf eind dit jaar moet een auto van het bedrijf zelf met een zonnedak gaan rondrijden voor verdere experimenten. 

De testresultaten kunnen onder andere worden gebruikt voor het zonnedak van de Lightyear One, waarvan de eerste modellen in 2021 aan klanten worden geleverd. Daarnaast kijkt het bedrijf naar hoe zonnedaken op andere voertuigen geïnstalleerd kunnen worden.

Tesla

Dat het Nederlandse bedrijf op uitgerekend een Tesla zo'n zonnedak heeft geïnstalleerd, is toeval. De autofabrikant overwoog in het verleden al om vergelijkbare technologie te installeren. 

De eerder onthulde elektrische pickuptruck Cybertruck van Tesla zou ook een optie voor een dak met zonnecellen krijgen, dat het bereik moet vergroten met 25 kilometer per dag.

Deze auto rijdt op zonne-energie: