© Bright

Tesla Model 3 is best verkochte auto in Europa: benzine-auto voor eerst ingehaald
Tesla Model 3

Primeur voor Tesla: Model 3 als eerste elektrische auto aan kop in Europa

25 oktober 2021 om 15:11
Laatste update: 25 oktober 2021 om 15:13

De Tesla Model 3 was vorige maand de best verkochte auto in Europa. Het is voor het eerst dat een elektrische auto de verkooplijsten in Europa aanvoert.

De Tesla Model 3 blijft in Europa onder meer de Renault Clio, Dacia Sandero en Volkswagen Golf voor, meldt onderzoeksbureau Jato Dynamics, dat spreekt van een 'belangrijke mijlpaal voor elektrische auto's'. Het is ook de eerste keer dat een auto die buiten Europa is gemaakt de eerste plaats bezet.

Tesla leverde in september 24.600 Model 3's aan Europese klanten, een stijging van 58 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook de Tesla Model Y doet het volgens het onderzoeksbureau goed. De Model Y bezet de tweede plaats op de verkooplijst van volledig elektrische voertuigen.

Tesla blijft Volkswagen voor

Tesla heeft nu een marktaandeel van 24 procent bij elektrische auto's, gevolgd door de Volkswagen Group (22 procent), Stellantis (13 procent) en Hyundai-Kia (11 procent).

Er werden ook meer Tesla's op naam gezet dan van gevestigde merken als Fiat, Nissan en Seat.

Subsidies en chiptekorten

In Europa groeit de verkoop van elektrische auto's, onder andere doordat overheden in meerdere landen subsidies geven op de aanschaf. Volledig elektrische auto's en plug-in hybride voertuigen waren volgens Jato samen in september goed voor 23 procent van de Europese automarkt, een bijna verdubbeling ten opzichte van 2020.

Tegelijkertijd heeft de autobranche als geheel veel last van de wereldwijde chiptekorten waardoor de productie wordt beperkt en leveringen worden uitgesteld. Veel potentiële autokopers hebben hun aanschaf ook uitgesteld. De groei van de verkoop van elektrische auto's is volgens Jato "nog niet sterk genoeg om de grote dalingen in andere segmenten te compenseren".

Hertz bestelt 100.000 Tesla's

Vandaag werd ook bekend dat Tesla de grootste bestelling tot nu toe voor elektrische auto's heeft gekregen. Het grote Amerikaanse autoverhuurbedrijf Hertz plaatste een order voor 100.000 elektrische auto's, meldt Bloomberg. De auto's moeten de komende 14 maanden geleverd worden en gaan rijden in de VS en delen van Europa.

De bestelling zou neerkomen op 4,2 miljard dollar, omgerekend 3,6 miljard euro, aan omzet voor Tesla. Hertz wil uiteindelijk de wereldwijde vloot van zo'n half miljoen voertuigen bijna volledig elektrificeren.

Review Tesla Model 3