Mobiel internet

Samsung verwacht dat 6G vijftig keer sneller dan 5G wordt

6G-wensen Samsung: 1000 gigabit en zuinig met je accu
16 juli om 18:22
Laatste update: 17 juli om 09:00

De uitrol van de nieuwe 5G-netwerken is nog maar net begonnen, of Samsung richt zich alweer op de volgende stap: 6G. De nieuwe 6G-technologie moet nog veel sneller worden.

Samsung heeft in een nieuw rapport zijn visie op de 6G-technologie gepubliceerd. Daarin erkent de Zuid-Koreaanse techreus dat het nog jaren zal duren tot 6G realiteit is, maar dat het bedrijf nu al allerlei technische wensen voor de technologie heeft.

Samsung verwacht dat 6G-netwerken een snelheid van duizend gigabit per seconde (oftewel 1 terabit per seconde) zullen ondersteunen. Dat is vijftig keer sneller dan wat 5G op het moment maximaal aankan. 

Zuiniger en nauwelijks vertraging

Ook hoopt Samsung dat 6G een positieve impact zal hebben op energieverbruik, zodat zowel de 6G-zendmasten als smartphones minder energie zullen verbruiken.

De vertraging bij een verbinding moet ook verder worden verlaagd - iets dat bij de stap van 4G naar 5G ook al gebeurde. Een verbinding zou slechts één milliseconde aan verwerkingstijd moeten hebben van toestel tot zendmast, terwijl een signaal met 100 microseconden door de lucht beweegt. In de praktijk zou de vertraging neerkomen op 10 milliseconden van een toestel naar een server.

5G gevaarlijk? Dit moet je weten over straling:

Technische obstakels

Samsung heeft een vinger in de pap bij de ontwikkeling van nieuwe netwerktechnologieën. Het bedrijf is één van de grootste makers van smartphones die deze techniek ooit zullen gebruiken.

Samsung beschrijft in het rapport de technische obstakels bij het ontwikkelen van 6G en deelt ook mogelijke ontwerpen van de nieuwe antennes die ervoor nodig zijn.

5G-veiling

De Nederlandse telecomproviders rollen later deze zomer hun eerste 5G-netwerken uit. Momenteel doen KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo mee aan de eerste Nederlandse veiling van 5G-frequenties. Het is nog niet bekend wanneer de veiling is afgerond.

Samsung verwacht dat de eerste commerciële toepassingen van 6G pas in 2028 zullen plaatsvinden, waarna rond 2030 de grootschalige uitrol wordt voorspeld.

Hologrammen

En wat wordt er straks allemaal met 6G mogelijk? Als voorbeelden van 6G-toepassingen noemt Samsung realistische augmented en virtual reality en de interactie met hologrammen.

Bij de TU Eindhoven wordt ook gewerkt aan 6G: