Onder leiding van Nokia

5G? Nieuw Europees project stort zich al op 6G

Europees consortium moet kar gaan trekken voor 6G
7 december om 17:19
Laatste update: 7 december om 17:26

Een nieuw Europees project gaat de ontwikkeling van de mobiele 6G-technologie onderzoeken. Terwijl de uitrol van 5G-netwerken nog in volle gang is, gaat het Finse Nokia de 6G-onderzoeksgroep onder de naam Hexa-X leiden.

Hexa-X gaat de komende 2,5 jaar onderzoeken wat de voordelen van 6G moeten worden en welke technologieën daarvoor gebruikt kunnen worden.

Behalve Nokia zijn onder andere het Zweedse Ericsson, het Franse Orange, Telefonica uit Spanje en het Duitse Siemens bij het project aangesloten. Daarnaast doen er acht Europese universiteiten mee. In totaal zijn er 25 deelnemers. 

Klimaat en privacy

De onderzoeksgroep gaat zich op een aantal deelonderwerpen richten. Zo zal onderzocht worden hoe kunstmatige intelligentie kan worden ingezet om 6G-netwerken zo efficiënt mogelijk te maken, wordt er gekeken naar het minimaliseren van de klimaatimpact van de technologie en is er speciale aandacht voor privacy en beveiliging.

Volgens de initiatiefnemers van Hexa-X blijft de behoefte naar snellere dataverbindingen 'exponentieel toenemen'. 6G moet leiden tot mobiele verbindingen met "bitrates in de orde van grootte van honderden gigabits per seconde en terabits per seconde". 

Commerciële toepassingen in 2030

Hexa-X ontvangt subsidie van de Europese Commissie in het kader van het Horizon 2020-programma. Bedragen zijn niet bekendgemaakt. De eerste commerciële toepassingen van 6G verwacht Nokia pas in 2030.

De uitrol van 5G komt nog maar net op gang, maar dat weerhoudt onderzoekers er niet van om toch al grondwerk te doen voor de opvolger van het snelle mobiele netwerk. Ook in de Verenigde Staten, China en Zuid-Korea wordt 6G-technologie ontwikkeld.

6G zal in de toekomst mogelijk terahertz-radiogolven gebruiken. Als enkele van de toepassingen van 6G worden realistische augmented en virtual reality en realtime communicatie met hologrammen genoemd.

5G en straling: zo zit het