© Opzij

facebook tijdschift opzij advertentie huidskleur misverstand
Misverstand

Facebook weerde Opzij niet om huidskleur maar om verkeerde instelling

18 augustus om 15:29
Laatste update: 18 augustus om 16:21

Maandag ontstond ophef nadat Facebook een advertentie van tijdschrift Opzij zou hebben verwijderd omdat er een zwarte vrouw in voorkwam. Een misverstand: Opzij bleek op Facebook niet juist geregistreerd te staan.

Opzij stond op Facebook niet aangemerkt als nieuwspagina, bevestigt een woordvoerder van Facebook aan RTL Nieuws. Zo'n registratie zorgt ervoor dat nieuwsmedia berichten met een maatschappelijk of politiek thema zonder problemen kunnen plaatsen.

Die regel bestaat omdat advertenties aan meer mensen worden getoond dan een regulier bericht. Facebook houdt een openbaar register bij waarin iedereen kan zien wie voor welke advertentie heeft betaald; politieke en maatschappelijke advertenties zijn langer in dat register te raadplegen.

Huidskleur geen factor

Opzij concludeerde maandag voorbarig dat promotie van het Facebook-bericht werd geweigerd vanwege het verbod op zwarte piet dat Facebook vorige week aankondigde. Het betreffende bericht bevat een cover van de nieuwste editie van Opzij, met een foto van conservator van het Mauritshuis Abbie Vandivere, een zwarte vrouw.

Achteraf gezien bleek die afbeelding geen factor bij het weigeren van de advertentie. Niet in de laatste plaats omdat handhaving van dat verbod nog niet van kracht is. Bovendien slaat het verbod op witte mensen die zich schminken en verkleden als zwarte mensen.

Als het verbod van kracht wordt, zal Facebook elke melding van een foto van zwarte piet handmatig controleren.