Geen CoronaMelder voor ruim 2 miljoen mensen: telefoon te oud
Te oude smartphones

Geen CoronaMelder voor ruim 2 miljoen mensen: telefoon te oud

21-08-2020 08:40 Laatste update: 16:09

Meer dan 2 miljoen Nederlanders kunnen de CoronaMelder-app niet op hun telefoon gebruiken. Dat komt doordat hun toestel te oud is om te werken met de juiste versie van de mobiele besturingssystemen Android en iOS.

De corona-app blijkt voor lang niet iedereen bereikbaar: 2,3 miljoen Nederlanders hebben geen geschikte telefoon om de CoronaMelder-app op hun telefoon te zetten. Dat blijkt uit gegevens van Telecompaper en EditieNL. ''De techniek waarvan gebruik wordt gemaakt wordt niet ondersteund door oudere smartphones", aldus het ministerie van Volksgezondheid. 

De CoronaMelder-app werkt zodoende alleen op telefoons met iOS 13.5 of hoger en Android 6.0 of hoger. De app gebruikt namelijk een nieuw bluetooth-systeem van Apple en Google, dat op de oudere toestellen niet werkt. Apple en Google hebben nog geen plannen de ondersteuning uit te breiden.

De app kan mensen waarschuwen als ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Het ministerie noemt de CoronaMelder 'een aanvullend hulpmiddel'.

Veel oude iPhones nog in gebruik

Ongeveer een miljoen Nederlanders hebben een te oude iPhone of Android-telefoon, berekende Telecompaper. Nog eens 1,2 miljoen mensen hebben geen smartphone maar een oude mobiele telefoon, zoals een ouderwetse Nokia. Honderdduizend Nederlanders hebben helemaal geen mobiele telefoon. 

Vooral oude iPhones worden nog relatief vaak gebruikt, zegt Sanne de Bruyckere van Telecompaper tegen EditieNL. "Er is een grote tweedehands markt voor iPhones. Veel toestellen gaan nog een tweede of derde leven in. Een kwart van alle iPhone-gebruikers gebruikt nu een tweedehands toestel. Bij Android-toestellen is dat minder. Die verdwijnen veel vaker in een lade of bij een goed doel."

800.000 downloads

De corona-app verscheen zondagavond laat en is tot nu toe ongeveer 800.000 keer gedownload. De CoronaMelder werkt nu alleen nog in vijf testregio's Twente, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Zuid. Het kabinet wil de app vanaf begin september landelijk invoeren.

Spoedwet voor landelijke invoer

Voor de landelijk invoering van de app moet er eerst een tijdelijke wet worden aangenomen. De ministerraad behandelt vrijdag het wetsvoorstel die een juridische grondslag moet geven aan de CoronaMelder. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vraagt de Tweede Kamer het voorstel "met de grootste spoed in behandeling te nemen, bij voorkeur reeds komende week".

De Jonge schrijft in een brief zijn "uiterste best te doen" het wetsvoorstel na de behandeling in het kabinet "per ommegaande" aan de Kamer te doen toekomen. De minister komt met de spoedwet na kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die stelde dat de privacy van de CoronaMelder niet goed was gewaarborgd in de bestaande Wet publieke gezondheid en drong aan op een aparte wet.

De Tweede Kamer is nog met reces tot 1 september. De afgelopen weken hebben Kamerleden hun vakantie onderbroken om in de Kamer te debatteren, over corona, de zorgsalarissen en over de toeslagenaffaire bij Financiën. De behandeling kan ook deels schriftelijk plaatsvinden.

Hoe werkt de app?

Elke keer als jouw telefoon in de buurt is van een andere telefoon met de corona-app, wisselen beide telefoons een unieke, willekeurige code uit. Deze code wordt opgeslagen op beide telefoons. De app houdt zo een lijst bij van al die uitgewisselde codes, die ieder een contactmoment voorstellen. Die lijst staat alleen op jouw telefoon.

Omdat de codes willekeurig zijn, kun je niet achterhalen wie bij welke code hoort. Als iemand besmet raakt, kan diegene zijn lijst met codes naar een centrale server sturen. De lijst wordt dan doorgestuurd naar iedereen met de app. Vervolgens kijkt de app of er op jouw lijst een code voorkomt die ook op de lijst van de besmette patiënt staat. Zo ja, dan zijn jullie met elkaar in contact geweest en krijg je een waarschuwing te zien.

Bekijk hier de video: