Baas PlayStation: 'We overwogen lancering PS5 uit te stellen'
Interview

Baas PlayStation: 'We overwogen lancering PS5 uit te stellen'

19-11-2020 11:55 Laatste update: 15:08

Vandaag zou de PlayStation 5 in de Nederlandse winkels liggen, maar de spelcomputer is nagenoeg uitverkocht. De voorraden blijven de komende weken erg klein. "We hebben even overwogen de lancering van de PlayStation 5 uit te stellen", zegt PlayStation-baas Jim Ryan in gesprek met Bright.

In de eerste landen verscheen de PlayStation 5 vorige week donderdag, maar vanaf vandaag hebben de eerste Nederlanders de PS5 in huis. Dat zijn mensen die de spelcomputer op 17 september in de voorverkoop hebben besteld. Binnen minuten waren de pre-orders die dag uitverkocht. Enkele grote Nederlandse webwinkels zeggen in december nieuwe voorraden te krijgen. 

Hoeveel PlayStation 5-spelcomputers bij de lancering beschikbaar waren, daarover doet Jim Ryan, de ceo van Sony Interactive Entertainment, geen uitspraken. Jan Meijroos interviewde hem voor Bright. 

Hoe kijk je terug op dit bizarre jaar?

Ryan: "Je maakt plannen voor een nieuwe spelcomputer, die eens in de zeven à acht jaar verschijnt, en toen kwam ineens maart 2020. Natuurlijk wordt een spelcomputer niet in 12 maanden ontwikkeld, dat is een proces van jaren, maar dit jaar moest alles wel bij elkaar komen in die ene maand. En dat is ons gelukt."

Wanneer kregen jullie door dat het anders ging lopen dan verwacht?

"Niemand kon de omvang van de coronapandemie voorspellen, maar in Amerika zagen we het al snel goed mis gaan. Ik ben sinds de uitbraak bij mijn gezin in Engeland. Het is heerlijk meer tijd met hen te kunnen doorbrengen, maar niemand had kunnen voorzien dat we acht maanden later nog steeds in de wurggreep van het virus zitten."

Wat waren de grootste uitdagingen? 

"Je kunt niet naar leveranciers van onderdelen toe. Ontwikkelaars zitten niet bij elkaar, dat zet het creatieve proces onder druk. Ook waren er geen beurzen meer waar we het publiek kennis konden laten maken met de nieuwe spelcomputer. Normaliter hadden gamers op events als Gamescom en Paris Game Week al kunnen spelen met de PS5."

Is er een moment geweest dat jullie dachten: 'We stellen het uit naar 2021'?

"We hebben met alles rekening gehouden en verschillende scenario’s besproken. We hebben even overwogen om de lancering van de PlayStation 5 uit te stellen, maar een echte optie was dat nooit. We hebben met zijn allen keihard gewerkt en zien nu de beste PlayStation-lancering ooit."

Is dat wel zo? Jullie boden na de chaotische voorverkoop al excuses aan. Ook zeggen critici dat er geen echte hitgame is om de PS5 meteen voor te kopen?

"Als ik kijk naar de enorme kracht van de PlayStation 5, de hoeveelheid consoles die we wereldwijd beschikbaar hebben, en het aantal games dat speelbaar is bij de launch, dan kunnen we zeker spreken van de meest succesvolle lancering."

De vernieuwing waar misschien wel het meest over wordt gesproken is niet de spelcomputer zelf, maar de nieuwe DualSense-controller. Is dat fijn of juist niet? 

"Ik hoor dat veel mensen ook zeer tevreden zijn met de graphics, de hogere framerates en de kortere laadtijden, maar inderdaad, de controller voelt voor mensen volledig nieuw. Dat is een compleet nieuwe ervaring voor veel spelers. We leggen als het ware een extra laag over de traditionele manier van besturen. En jullie hebben daar nog maar het topje van de ijsberg van gezien."

De machine is belangrijk, maar het draait om de games. Microsoft nam onlangs game-uitgever Bethesda over, een hele grote partij. Zijn overnames ook onderdeel van Sony's strategie?  

Lachend: "Als het aan de orde was, vertelde ik het jou niet. Maar vergeet niet dat we in de zomer van 2019 Insomniac Studios hebben overgenomen, een hele waardevolle en fantastische ontwikkelaar (bekend van Ratchet & Clank en de Spider-Man-games, red.). Daarnaast hebben onze eigen studio’s dynamisch en van binnenuit laten groeien. Ik zeg niet dat we geen overnames meer zullen doen, maar als je kijkt hoeveel talent we in huis hebben, maak ik me daar geen zorgen over." 

Tot slot, over de eerste lanceergames op de PS5: dit zijn vooral spellen die zowel op de PS4 als de PS5 speelbaar zijn. Waarom zou je nu al de PlayStation 5 kopen? Die urgentie was groter geweest als er een exclusieve game was? 

"Als ik zie hoe groot de vraag is naar de PlayStation 5, dan stemt me dat zeer tevreden. En ik blijf erbij dat er genoeg te kiezen valt. Een nieuwe gameserie lanceren is trouwens niet zo moeilijk, een nieuwe reeks succesvol lanceren, dat is een ander verhaal. Kijk naar Ghost of Tsushima, waarvan er meer dan 5 miljoenen exemplaren zijn verkocht. Het is daarmee onze snelst verkopende originele PS4-game. En als je kijkt naar het aanbod van PS5-games - er zit nog heel veel in het vat. We verwachten dat Horizon Forbidden West (van het Nederlandse Guerrilla Games, red.) in de tweede helft van volgend jaar uitkomt. Gran Turismo 7, Ratchet & Clank: Rift Apart en Returnal verschijnen in de eerste helft van 2021. Gamers krijgen al snel nieuwe, mooie games. Ze hoeven zich geen zorgen te maken."