CoronaMelder

CoronaMelder werkt nu samen met apps van andere EU-landen

30 november 2020 om 16:58
Laatste update: 15 december 2020 om 14:46

De CoronaMelder-app kan nu ook meldingen over besmette personen delen en ontvangen van de corona-apps van een aantal andere EU-landen, waaronder Duitsland, Spanje en Denemarken.

De CoronaMelder-app wisselt na de nieuwe update, die de afgelopen dagen voor Android en iOS verscheen, ook codes uit met de corona-apps van enkele andere EU-landen. Daardoor kunnen Nederlanders voortaan waarschuwingen ontvangen als ze in de buurt waren van buitenlanders die besmet bleken te zijn met corona, en andersom. 

4 miljoen downloads 

De CoronaMelder-app is sinds 10 oktober landelijk in gebruik en is tot maandag door 4,1 miljoen mensen gedownload.

De app kan een waarschuwingsmelding geven als iemand ten minste een kwartier dicht in de buurt is geweest van een besmet persoon. De vrijwillige app, die werkt via bluetooth, moet helpen om te voorkomen dat je andere mensen in je omgeving besmet.  

'Handig in grensgebieden'

De Nederlandse corona-app werkt vanaf nu samen met de vergelijkbare apps uit Duitsland, Italië, Ierland, Spanje, Letland, Kroatië en Denemarken. Als een buitenlandse gebruiker bij wie jij in de buurt bent geweest later corona blijkt te hebben en dit via de app meldt, ontvang jij een waarschuwing van de Nederlandse CoronaMelder. Andersom werkt het ook.

"De samenwerking met apps van andere landen is ook handig voor mensen die in grensgebieden wonen of werken", aldus het ministerie van Volksgezondheid (VWS).

Server in Luxemburg

De apps van de landen werken allemaal met het corona-meldingsysteem van Apple en Google. De apps houden geen persoonlijke gegevens of locatiedata bij. Voor de uitwisseling van codes met de apps van andere landen is de CoronaMelder gekoppeld aan de zogeheten European Federated Gateway Server. 

Die server wisselt de willekeurige codes tussen de nationale corona-apps uit. "De gegevens worden versleuteld en worden alleen bewaard zolang het nodig is om infecties op te sporen", meldde de Europese Commissie in oktober. Het systeem is gebouwd door T-Systems en SAP en wordt beheerd vanuit het datacenter van de Europese Commissie in Luxemburg. 

Apps voor contactonderzoek en coronatests

De CoronaMelder-app is alleen te gebruiken voor het waarschuwen van anderen in samenwerking met de Nederlandse GGD. "Als je een coronatest in het buitenland doet en je blijkt besmet te zijn, kun je dat dus niet melden via CoronaMelder", aldus het ministerie van VWS.

De GGD werkt intussen ook aan een nieuwe app, GGD Contact, die moet helpen het bron- en contactonderzoek sneller uit te voeren. Die app verschijnt binnenkort.

Daarnaast werkt het ministerie van VWS ook aan een nieuwe app die moet helpen bij de coronatests.