CoronaMelder komt ook naar oudere iPhones
Oudere modellen

CoronaMelder komt ook naar oudere iPhones

15-12-2020 11:00 Laatste update: 11:05

De CoronaMelder-app komt binnenkort alsnog beschikbaar voor oudere iPhones. Apple heeft een nieuwe update voor iOS 12 uitgebracht, waardoor CoronaMelder ook kan werken op iPhones ouder dan de iPhone 6S.

Het geschikt maken van de CoronaMelder voor iPhones met iOS 12.5 is "zeker onze intentie", schrijft CoronaMelder-product manager Reinier Ladan. "Het staat hoog op de lijst van te ontwikkelen dingen", zegt Ladan. Hij denkt dat het ondersteunen van de oudere iPhones wel enige tijd zal kosten. "Dit is niet binnen een paar weken te regelen", aldus de productmanager.

CoronaMelder is momenteel geschikt voor iOS 13.5 en hoger, met de iPhones 6S uit 2015 als oudste ondersteunde model. De app is afhankelijk van de iOS-functie Blootstellingsmeldingen, die er tot nu toe alleen was vanaf iOS 13.5. Maandag bracht Apple echter iOS 12.5 uit, waarmee de Blootstellingsmeldingen ook beschikbaar worden voor de iPhone 6 uit 2014 en de iPhone 5s uit 2013. Op Android is CoronaMelder er voor toestellen met Android 6 of hoger – toestellen van 2015 of nieuwer.

Ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben een smartphone die te oud is om CoronaMelder te ondersteunen. Vooral oudere iPhones worden nog veel gebruikt, bleek uit data van Telecompaper.

4,2 miljoen downloads

In totaal is de CoronaMelder-app voor zowel iOS als Android ruim 4,2 miljoen keer gedownload. In de Nederlandse App Store van Apple werd dit jaar maar één app vaker gedownload: Microsoft Teams.

Zo werkt CoronaMelder

De CoronaMelder werkt op basis van bluetooth, en kan communiceren met zowel Android als iOS. Als twee gebruikers met de app vlakbij elkaar staan, wordt een unieke, willekeurige code uitgewisseld. Deze code wordt opgeslagen op beide telefoons. De app houdt zo een lijst bij van al die uitgewisselde codes, die ieder een contactmoment voorstellen. Die lijst staat alleen op de telefoon van de gebruiker.

Omdat de codes willekeurig zijn, is niet te achterhalen wie bij welke code hoort. Als iemand besmet raakt, kan diegene zijn lijst met codes naar een centrale server van de GGD sturen. De lijst wordt dan doorgestuurd naar iedereen met de app. Als iemand dezelfde code heeft als de besmette patiënt, is diegene mogelijk ook besmet. De gebruiker krijgt dan het nadrukkelijke advies om tien dagen thuis te blijven.