Apple App Awards

Coronamelder op één na meest gedownloade iOS-app in Nederland in 2020

2 december 2020 om 05:00
Laatste update: 2 december 2020 om 05:18

De corona-app CoronaMelder is de op één na meest gedownloade iPhone-app in ons land dit jaar. Dat blijkt uit cijfers die Apple vandaag heeft vrijgegeven.

Apple heeft de twintig meest gedownloade iPhone-apps in Nederland in het hele jaar bekendgemaakt. Het bedrijf onthulde de ranglijst tegelijk met de jaarlijkse prijzen die het uitdeelt voor de beste iOS-apps.

De app Coronamelder staat op plek twee in de lijst met meest gedownloade gratis apps in ons land. Alleen Microsoft Teams werd in heel 2020 vaker gedownload: die app bereikte de toppositie doordat veel organisaties door de coronapandemie overgingen op videobellen. Microsoft Teams bleef onder meer concurrent Zoom voor, dat op de vijfde plaats staat.

De Coronamelder is pas sinds september te downloaden en is sinds 10 oktober landelijk in gebruik.

Among Us populairste game

De populairste betaalde iPhone-app van 2020 was The Wonder Weeks, waarmee ouders de eerste weken van een baby kunnen volgen. Het spelletje Among Us was de populairste gratis game, terwijl Minecraft de populairste betaalde titel bleef.

De populairste iPhone-apps in Nederland in 2020:

 1. Microsoft Teams
 2. CoronaMelder
 3. TikTok
 4. DigiD
 5. Zoom
 6. WhatsApp Messenger
 7. Instagram
 8. Google Maps
 9. Houseparty
 10. YouTube
 11. Spotify
 12. Widgetsmith
 13. Tikkie
 14. Vinted
 15. Snapchat
 16. Netflix
 17. Jumbo Extra's
 18. Microsoft Outlook
 19. Disney+
 20. Facebook

De beste apps van 2020

Apple heeft de app Wakeout uitgeroepen tot de beste iPhone-applicatie van 2020. Hiermee kunnen gebruikers vanuit huis fitnessoefeningen doen aan de hand van bijvoorbeeld video's.

De beste iPhone-game van 2020 is volgens Apple Genshin Impact, een Chinese smartphone-game die vaak wordt vergeleken met The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Ontwikkelaar Mihoyo stak miljoenen euro's in de ontwikkeling van dit gratis spel.

Zoom wint op iPad

De videobel-app Zoom Cloud Meetings gaat naar huis met de prijs voor beste iPad-app, terwijl de game Legends of Runeterra van de makers van League of Legends de beste iPad-game is. 

Agenda-app Fantastical is na een volledig redesign uitgeroepen tot de beste Mac-app van het jaar, terwijl streamingdienst Disney+ de hoofdprijs op de Apple TV in de wacht sleept.

Apple Arcade

Apple deelde ook een prijs uit voor de beste game op zijn eigen dienst Apple Arcade, die ging naar Sneaky Sasquatch. In dit komische avonturenspelletje sluip je langs kampeerders en eet je bijvoorbeeld hun voedsel op.

Volgens de techreus was Sonic Racing de meest gespeelde game op Apple Arcade, gevolgd door het Zelda-achtige Oceanhorn 2. Pac-Man Party Royale staat op de derde plek.

Review: MacBook Air en Pro met Apple-chip