TikTok moet gebruikers blokkeren in Italië na overlijden meisje
Sociale media

TikTok moet gebruikers blokkeren in Italië na overlijden meisje

23-01-2021 07:14 Laatste update: 10:41

Video-app TikTok moet de komende weken in Italië gebruikers van wie de leeftijd niet is bevestigd gaan blokkeren. Dat heeft de Italiaanse privacytoezichthouder besloten. Aanleiding is de dood van een tienjarig meisje dat meedeed aan een gevaarlijke challenge.

Het meisje uit de stad Palermo overleed nadat ze meedeed aan de zogeheten 'blackout challenge', waarbij mensen worden uitgedaagd om zichzelf zo lang mogelijk te verstikken. Ze werd hoogstwaarschijnlijk via TikTok uitgedaagd. Op de video-app duiken al jaren dit soort levensgevaarlijke challenges op.

De Italiaanse privacywaakhond zegt dat het op TikTok te makkelijk is voor jonge gebruikers om de regels te omzeilen. Daarom moet TikTok zeker tot 15 februari alle gebruikers in het land van wie het de leeftijd niet heeft bevestigd gaan blokkeren. De accounts kunnen geen video's meer uploaden en niet meer reageren. Het is nog niet bekend om hoeveel geblokkeerde accounts het precies gaat en hoe TikTok de leeftijden moet gaan verifiëren.

Controle leeftijd 

TikTok, onderdeel van het Chinese bedrijf Bytedance, verbiedt al langer het gebruik van de app door mensen onder de 13 jaar, maar het controleert de leeftijden die gebruikers invullen niet.   

Het bedrijf zegt tegen Italiaanse media dat privacy en veiligheid van gebruikers 'topprioriteit' zijn en dat het werkt aan een betere bescherming van jonge gebruikers. Onlangs maakte het bedrijf bekend ook meer beperkingen door te voeren voor gebruikers tussen de 13 en 15 jaar. 

De Italiaanse politie onderzoekt nog wie het meisje heeft aangezet om mee te doen met de challenge.