Probleem met Switch-controllers

'EU-toezichthouders moeten Nintendo aanpakken om Switch-problemen'

Consumentenbond: toezichthouders moeten optreden tegen Nintendo
27 januari 2021 om 08:51
Laatste update: 27 januari 2021 om 09:38

Europese toezichthouders moeten Nintendo aanpakken vanwege aanhoudende problemen met de controllers van de Nintendo Switch. Dat zegt de Consumentenbond samen met negen andere Europese consumentenorganisaties.

Nintendo misleidt consumenten door ze niet te informeren over de beperkte levensduur van de controllers van de Switch, vindt de Consumentenbond.

Bij het meldpunt van de bond klaagden bijna 25.000 consumenten uit meerdere Europese landen dat de personages in de games van Nintendo soms bewegen zonder dat de speler de Joy-Con-controllers aanraakt. Dat probleem staat bekend als de Joy-Con Drift en speelt al sinds de introductie van de Nintendo Switch in 2017. Ook uit Nederland kwamen duizenden klachten binnen.

Excuses

De topman van Nintendo bood een aantal maanden geleden al zijn excuses aan voor het probleem, maar tot echte actie heeft dit niet geleid. Ook weigert het bedrijf volgens de Consumentenbond vaak de kapotte controllers gratis te repareren of te vervangen.

Kosteloze reparaties

"Het bedrijf bleef de controllers verkopen, terwijl het wist dat ze niet deugden", zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar. " Nintendo heeft daarmee belangrijke informatie achtergehouden die voor consumenten doorslaggevend had kunnen zijn bij de beslissing om de spelcomputer wel of niet te kopen."

Ze wil dat nationale autoriteiten en de Europese Commissie ingrijpen. "Nintendo moet gedwongen worden het ontwerp van de controllers aan te passen en kosteloze reparatie aanbieden aan gedupeerden."

Van de Nintendo Switch zijn wereldwijd meer dan 68 miljoen exemplaren verkocht. 

Getest: Mario Kart-racegame op Nintendo Switch