apple iphone 12 markt marktaandeel smartphones samsung xiaomi
iPhone 12 is verkoophit

iPhone 12 slaat aan: Apple haalt Samsung in en is nu marktleider

28 januari 2021 om 20:35
Laatste update: 28 januari 2021 om 20:41

Apple heeft afgelopen kwartaal concurrenten Samsung en Xiaomi ingehaald op de wereldwijde smartphonemarkt. Door de grote vraag naar de iPhone 12 is Apple nu weer marktleider.

Apple verscheepte afgelopen kwartaal een recordaantal van ruim 90 miljoen iPhones. Daarmee had Apple een marktaandeel van ruim 23 procent, meldt onderzoeksbureau IDC. Vorig jaar in hetzelfde kwartaal was dat nog een kleine 20 procent. Ook in de nieuwe verkoopcijfers van de onderzoeksbureaus Canalys en Counterpoint gaat Apple aan kop in het vierde kwartaal.

Samsung zakte naar de tweede plaats, maar wist wel meer telefoons aan de man te brengen. De Zuid-Koreaanse fabrikant verscheepte 74 miljoen smartphones in het vierde kwartaal, vergeleken met een kleine 70 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Samsung kwam deze maand pas met zijn nieuwe Galaxy S21-smartphones.

Apple bracht de iPhone 12-toestellen afgelopen jaar pas in oktober en november op de markt, terwijl het meestal de nieuwe iPhones al in september lanceert. Daardoor viel de verkooppiek in 2020 in het vierde in plaats van het derde kwartaal. 

Marktaandeel afgepakt van Huawei

Apple heeft vooral veel meer iPhones verkocht in China. Daar wist Apple onder meer te profiteren van de problemen van Huawei. Het Chinese techbedrijf heeft het zwaar door de sancties van de Verenigde Staten, dat het bedrijf op de zwarte lijst heeft gezegd vanwege zorgen over banden met de Chinese overheid. Daardoor heeft Huawei moeite om voldoende onderdelen te importeren. Het aanbod aan Huawei-smartphones was volgens IDC kleiner dan de vraag.

Huawei verscheepte volgens IDC nog maar zo'n 32 miljoen smartphones en staat daarmee op de vijfde plaats. Canalys en Counterpoint zetten het bedrijf zelfs nog één plaats lager.

Groei voor Xiaomi en Oppo 

Andere Chinese merken blijven ook garen spinnen bij de problemen van Huawei. Zo verscheepte Xiaomi (nummer 3 wereldwijd) 32 procent meer smartphones en deed Oppo (de nummer 4) het ook goed met een stijging van 11 procent, meldt IDC. 

Bij Counterpoint en Canalys staat het Chinese merk Vivo op de vijfde plaats. In totaal groeide de smartphonemarkt in het afgelopen kwartaal met ruim 4 procent.

Review: Samsung Galaxy S21