Apple Reality

'VR-bril van Apple gaat 3000 dollar kosten'

© The Information

'Apple's VR-bril heeft 8K-schermen, veel camera's en kost 3000 dollar'
4 februari 2021 om 19:20
Laatste update: 5 februari 2021 om 08:01

De virtual-reality-bril waar Apple aan zou werken zou technisch veel geavanceerder zijn dan huidige VR-brillen. De bril zou een forse prijs krijgen en daardoor niet voor gewone consumenten bedoeld zijn.

Apple werkt volgens geruchten al jaren aan een AR-bril: een high-tech bril met augmented reality. Gebruikers zien dan virtuele objecten door een transparante bril over de echte wereld geprojecteerd. Onlangs kwam echter het gerucht dat Apple die AR-bril pas later uitbrengt, en eerst met een VR-bril komt. Bij VR zie je alleen een virtuele omgeving en niet de echte wereld.

Nu is er meer uitgelekt over de bril, dit keer door een bron van The Information. De site heeft zelfs een tekening van het ontwerp van de vermeende bril, gebaseerd op 'interne Apple-afbeeldingen van een prototype van vorig jaar'.

De afbeelding toont een zwart-grijze bril met een gaasachtig kussen rond de ogen, en een hoofdband die doet denken aan de horlogebandjes van de Apple Watch.

Hoge kosten, hoge resolutie

De bril krijgt volgens de anonieme bron een prijs van rond de 3000 dollar. Veel huidige VR-brillen zijn er voor tussen de 300 en 1000 euro. De bril zou twee 8K-schermen bevatten: de meeste huidige VR-brillen bieden een achtste van die resolutie.

De bril zou voorzien zijn van 'ruim een dozijn' camera's en sensoren die de wereld rond de gebruiker in kaart brengen en via de bril laten zien. Ook zou de bril geavanceerde oogdetectie hebben.

Apple zou al jaren werken aan een techniek waarbij alleen beelden worden gerenderd op de punten waar de gebruiker naar kijkt. In de ooghoeken worden beelden dan op een lagere resolutie getoond, zodat de bril niet overbelast raakt.

AR-bril komt later

Volgens het eerdere gerucht gebruikt de bril een eigen Apple-chip, die sneller zou zijn de M1-chip in recente MacBooks. De bril zou onder meer via handgebaren bediend kunnen worden, en met knoppen op de bril.

Apple zou met zijn prijs van rond de 3000 dollar hebben gekeken naar de Microsoft HoloLens, die zo'n 3500 dollar kost. Die bril is net als de bril van Apple niet gericht op consumenten, maar op bedrijven.

De VR-bril van Apple zou een stap moeten zijn richting een goedkopere AR-bril voor consumenten, die pas over een paar jaar wordt verwacht.

De nieuwe Apple-producten: wat kun je verwachten?