Microsoft test gamestreamingdienst xCloud in de browser
Geen app meer nodig

Microsoft test gamestreamingdienst xCloud in de browser

15-02-2021 14:03 Laatste update: 14:18

Microsoft is gestart met het testen van zijn gamestreamingdienst xCloud in de browser. Dat maakt de weg vrij voor gebruik op iPhones en iPads.

xCloud is Microsofts tegenhanger van de gamestreamingdienst Google Stadia: een spelcomputer in de cloud. Spelers hoeven geen apparaat in huis te halen of games te installeren, een scherm en een controller zijn genoeg om te spelen.

Uniek aan xCloud is het gekoppelde Game Pass-aanbod, waarbij een groot aantal games zonder bijbetalen gespeeld kan worden. xCloud wordt al een aantal maanden openbaar getest met een Android-app, maar Microsoft test nu ook een versie voor de browser, meldt The Verge.

Apple werkt niet mee

Met de browserversie wordt xCloud ook bereikbaar voor iPhones en iPads. Een openbare test zou dit voorjaar starten. Voor iOS is een app niet mogelijk: Apple accepteert geen apps van gamestreamingdiensten in de App Store. Het bedrijf wil de inhoud van elke game kunnen controleren.

Daar is volgens Microsoft geen beginnen aan, en dus beloofde het bedrijf vorig jaar al een webversie voor iOS-gebruikers.

Google Chrome en Edge

De testversie voor de browser werkt volgens The Verge grotendeels zoals de versie voor Android. Gebruikers zien een scherm met recent gespeelde games waarmee zij verder kunnen gaan, en suggesties voor andere games. Als een game wordt opgestart, wordt die schermvullend getoond. Een controller is nodig om de game te kunnen spelen. 

De versie zou vooralsnog alleen werken in Google Chrome en Microsoft Edge.

Review: Xbox Series X