© Micosoft

EU geeft groen licht: Microsoft mag gamereus Bethesda kopen
Gamestudio

EU geeft groen licht: Microsoft mag gamereus Bethesda kopen

08-03-2021 14:43 Laatste update: 14:43

De Europese Commissie heeft Microsoft toestemming gegeven om ZeniMax Media, het moederbedrijf van de bekende gamestudio Bethesda, over te nemen.

De Europese Commissie stelt maandag in zijn nieuwsbrief dat er geen bezwaren zijn op het gebied van concurrentie over de overname van ZeniMax door Microsoft. Volgens de Commissie hebben Microsoft en ZeniMax samen nog steeds een "beperkte positie" op de markt voor games, met "sterke concurrenten op het gebied van de distributie van videogames".

De overname is daarom officieel goedgekeurd. Niet bekend is of de Commissie voorwaarden aan de overname stelt. Microsoft betaalt 7,5 miljard dollar voor de overname.

Wolfenstein en DOOM

Microsoft kondigde in september 2020 de overname van ZeniMax Media aan. Belangrijkste onderdeel van dat bedrijf is game-uitgever Bethesda en alle studio's van dat bedrijf, bekend van games als The Elder Scrolls, Fallout, Wolfenstein, DOOM en Dishonored.

VS kondigde overname al goed

De overname werd na de aankondiging, zoals gebruikelijk, onderzocht door toezichthouders. Vorige week gaf de Amerikaanse beurswaakhond SEC al zijn toestemming voor de fusie.

Bethesda gaf veel van zijn games in het verleden uit voor vrijwel alle spelcomputers en gameplatformen. Het is onbekend of dat zo blijft; een aantal reeds aangekondigde spellen verschijnt nog op concurrenten van Microsofts Xbox.

Wel is duidelijk dat alle nieuwe en bestaande Bethesda worden toegevoegd aan Game Pass, de abonnementsdienst van Microsoft waarbij spelers voor 10 euro per maand onbeperkt meer dan 100 games kunnen spelen.