Oproep aan Zuckerberg: 'Maak geen kinderversie Instagram'
Sociale media

Oproep aan Zuckerberg: 'Maak geen kinderversie Instagram'

15-04-2021 15:49 Laatste update: 15:49

Een groep organisaties die zich inzetten voor het welzijn van kinderen roept Facebookbaas Mark Zuckerberg op af te zien van de speciale kinderapp van Instagram.

In een open brief dringt de stichting Campaign for a Commercial-Free Childhood (CCFC) er samen met 35 andere organisaties bij de Facebook-ceo op aan om geen kinderapp van Instagram te introduceren. Onlangs kwam naar buiten dat Instagram werkt aan een app die is bedoeld voor kinderen tot 13 jaar. Officieel mag Instagram nu niet worden gebruikt door kinderen onder die leeftijd. "We zien de jeugd als een prioriteit voor Instagram", zei Vishal Shah, producthoofd bij het sociale netwerk.  

De organisaties vrezen dat zo'n kinderapp van Instagram nadelige gevolgen zal hebben voor de privacy en het geestelijk welzijn van kinderen. "Instagram maakt gebruik van de angst van jongeren om iets te missen, waardoor ze constant hun apparaten checken." Jonge kinderen zijn volgens de organisaties 'bijzonder kwetsbaar voor de manipulatieve en uitbuitende functies' van het sociale netwerk.

Eetstoornissen en pesten

Ook hekelt de groep dat Instagram constant de nadruk legt op uiterlijkheden. De organisaties denken dat zo'n kinderapp meer kwaad dan goed zal doen. "Meer tijd op Instagram is gekoppeld aan een verhoogd risico op eetstoornissen. Cyberpesten is wijdverbreid in de app en volgens Britse politierapporten vindt er op Instagram meer grooming plaats dan op enig ander platform."

Geen advertenties

Een woordvoerster van Facebook zei tegen de New York Times over de plannen voor de kinderversie van Instagram dat deze app 'geen advertenties zou tonen'. "De realiteit is dat kinderen online zijn. Ze willen in contact komen met hun familie en vrienden."

Deze week moest Instagram nog zijn excuses aanbieden nadat een "fout" ervoor zorgde dat berichten over diëten werden gepromoot onder gebruikers met een eetstoornis. De zoekfunctie in de app stelde bij gebruikers automatisch termen als "eetlustremmers" en "vasten" voor.