Sociale media

Plan voor kinderversie Instagram ligt onder vuur: 'Schadelijk voor kinderen'

instagram kinderen kinderversie app kind 13 jaar sociale media
11 mei om 13:37
Laatste update: 11 mei om 15:25

Bezorgde Amerikaanse officieren van justitie hebben Facebook opgeroepen te stoppen met de ontwikkeling van een speciale kinderapp van Instagram. Facebook werkt aan een reclamevrije Instagram-app voor gebruikers jonger dan 13 jaar.

De officieren van justitie uit veertig Amerikaanse staten doen de 'dringende oproep' aan Facebook in een brief van de koepelorganisatie NAAG. De openbare aanklagers vrezen de negatieve gevolgen van Instagram bij jonge kinderen. Sociale media kunnen volgens hen schadelijk zijn voor 'het fysieke, emotionele en mentale welzijn van kinderen'. Ook zijn er zorgen over zaken als cyberpesten, ongepaste uitingen en seksuele intimidatie.

De openbare aanklagers betwijfelen ook of Facebook in staat is om kinderen via zijn platforms voldoende te beschermen en te voldoen aan de privacywetten. Ze wijzen er onder meer op dat Instagram onlangs nog in de fout ging met het promoten van berichten over diëten onder gebruikers met een eetstoornis.

Geen advertenties

Facebook zegt dat de kinderversie van Instagram geen reclames zal bevatten. Ook zegt het sociale netwerk dat het samenwerkt met deskundigen om kinderen te beschermen.

Het plan voor een kinderversie van Instagram stuitte eerder ook op kritiek van allerlei belangenorganisaties voor het welzijn van kinderen.

Onder 13 jaar

De nieuwe app is bedoeld voor kinderen tot 13 jaar. Officieel mag Instagram nu niet worden gebruikt door kinderen onder die leeftijd. "We zien de jeugd als een prioriteit voor Instagram", stelde Vishal Shah, producthoofd bij het sociale netwerk, onlangs.  

Het is nog niet bekend wanneer Facebook de kinderversie van Instagram precies wil uitbrengen. Facebook heeft al langer een kinderapp van zijn chatdienst, genaamd Messenger Kids. Die app raakte in 2019 in opspraak omdat kinderen konden praten met vreemden terwijl Facebook aan ouders had beloofd dat dit niet mogelijk was.

YouTube Kids

Concurrent YouTube heeft al jaren een speciale versie voor jonge kinderen. Dat YouTube Kids kampte ook met meerdere problemen, waaronder video's die bedoeld leken voor kinderen maar die stiekem schokkende beelden bevatten.