Elektrische auto's

China maant Tesla: meer aandacht voor veiligheid nodig

Tesla elektrische auto veilig veiligheid china
20 april 2021 om 12:33
Laatste update: 20 april 2021 om 12:52

Chinese autoriteiten hebben automaker Tesla gemaand meer aandacht te schenken aan de veiligheid van zijn elektrische auto's.

Een commissie van het Centraal Comité van de Communistische Partij stelt in een bericht op WeChat dat Tesla Chinese consumenten moet respecteren en moet voldoen aan lokale wet- en regelgeving. Tesla heeft niet genoeg gedaan om bepaalde functies te verbeteren en de oorzaken van problemen te vinden, aldus het orgaan van de Communistische Partij dat toezicht houdt op onder andere aanklagers en rechtbanken.

Het staatspersbureau Xinhua schreef ook dat Tesla meer moet doen aan veiligheid om het vertrouwen van consumenten te winnen. Daarbij verwees Xinhua naar zaken als niet goed werkende remmen en auto's die tijdens het opladen in vlammen opgaan.

Protest en ongeluk

De publieke kritiek op Tesla volgt nadat maandag tijdens de autobeurs van Shanghai een vrouw uit protest op het dak van een Tesla Model 3 klom. De vrouw voert al langer actie tegen het bedrijf omdat door haperende remmen zij en haar gezin bijna zouden zijn omgekomen.

Ook in de Verenigde Staten was Tesla in het nieuws, omdat een auto in Texas crashte waarbij twee mensen omkwamen. De slachtoffers zaten in de passagiersstoel en op de achterbank waardoor het lijkt alsof er niemand achter het stuur heeft gezeten. Tesla-topman Elon Musk reageerde dat de Autopilot-functie voor semi-autonoom rijden op het moment van het ongeluk niet aan stond. 

Accubranden

Het is niet de eerste keer dat Tesla vanwege veiligheid in China tegenwind krijgt. Toezichthouders riepen het bedrijf al eens op het matje vanwege accubranden en abnormale acceleraties van de voertuigen. Ook moest Tesla zijn verontschuldigingen aanbieden aan de beheerder van het Chinese elektriciteitsnetwerk. In een video leken Tesla-medewerkers een plotseling stroomverschil op het netwerk aan te wijzen als de oorzaak voor schade aan een auto.

Tesla is desondanks populair in China, waar het bedrijf een eigen fabriek heeft. In maart leverde Tesla er bijna 35.000 auto's af. Meerdere Chinese automerken, zoals Nio en Xpeng, willen de komende tijd de concurrentie van Tesla aangaan. 

Kijk ook: Is Lucid het nieuwe Tesla?