© Consumer Reports

tesla autopilot foppen misleiden stoel bestuurder zelfrijdend
Tesla-systeem is te foppen

'Tesla Autopilot werkt ook zonder iemand op bestuurdersstoel'

22 april 2021 om 16:59
Laatste update: 22 april 2021 om 20:24

Tesla's Autopilot is te foppen zodat het semi-zelfrijdende systeem ook werkt terwijl er niemand op de stoel van de bestuurder zit. Dat blijkt uit een test van een Amerikaanse consumentenorganisatie.

Consumer Reports deed onderzoek naar de Autopilot-functie van Tesla. Met een verzwaarde ketting die aan het stuur was bevestigd om de druk van de handen van de bestuurder na te bootsen, konden de onderzoekers de stuurwielknop op een Tesla Model Y gebruiken om op te trekken en daarna rond te rijden. De auto reed vervolgens zelfstandig langs de lijnen van de weg, en gaf geen enkele waarschuwing dat er niemand achter het stuur zat. De test werd uitgevoerd op een besloten circuit.

Volgens Consumer Report is het 'te makkelijk' om de Tesla Autopilot op deze manier te activeren. De software van Tesla stelt niet vast dat er niemand op de bestuurdersstoel zit en ook niet dat er geen handen aan het stuur waren. "Het was een beetje beangstigend", aldus een van de onderzoekers.

Een ander probleem is dat Autopilot zich volgens de onderzoekers direct kan uitschakelen als het systeem 'een situatie tegenkomt die het niet kan oplossen'. "Als de bestuurder niet klaar is om snel te reageren, kan dit leiden tot een crash."

Fataal ongeluk met Tesla in Texas

De publicatie van het onderzoek volgt enkele dagen nadat een fataal ongeluk met een Tesla in Texas het nieuws haalde. Op 17 april kwamen nabij Houston twee mensen om het leven nadat een Tesla Model S tegen een boom was gecrasht en in brand was gevlogen. De politie zei dat er niemand achter het stuur van de Tesla had gezeten op het moment van de crash. De ene persoon zat in de passagiersstoel en de ander op de achterbank. 

Tesla-baas Elon Musk zegt dat op het moment van het ongeluk Autopilot niet aan stond, maar de federale autoriteiten doen er nog onderzoek naar. De standaardversie van Autopilot reageert op de strepen op de weg, maar volgens Musk had de betreffende weg geen strepen.

Tesla heeft altijd gewaarschuwd dat bestuurders als Autopilot actief is altijd hun ogen op de weg moeten houden en hun handen aan het stuur. Ze moeten op elk moment de besturing zelf weer kunnen overnemen. De autofabrikant test momenteel onder een kleine groep klanten ook de volledig zelfrijdende versie van Autopilot.

Review: Tesla Model 3