© Consumer Reports

tesla autopilot zelfrijdende auto cameratoezicht model 3
Bestuurder moet altijd blijven opletten

Tesla bekijkt bestuurder voortaan met camera bij gebruik Autopilot

28 mei om 16:18
Laatste update: 5 juni om 11:17

Tesla bekijkt met camera's die in de achteruitkijkspiegel zitten voortaan of de chauffeur wel op de weg let als de semi-zelfrijdende Autopilot-functie wordt gebruikt.

De Autopilot-functie van Tesla moet op termijn volledig zelfrijdend worden. Tot die tijd kan de Autopilot de wagen op zelfstandig op de weg houden en van baan wisselen. Daarbij moeten chauffeurs hun handen aan het stuur en hun ogen op de weg houden. Tesla controleerde dat al via druksensoren op het stuur, nu komt daar cameracontrole bij, meldt TechCrunch.

Met een update voor de Tesla Model 3 en Tesla Model Y zijn de camera's in de achteruitkijkspiegel geactiveerd. Die controleren de chauffeur automatisch als Autopilot wordt ingeschakeld, en de gegevens die camera gebruikt verlaten volgens Tesla de auto niet. Chauffeurs die niet opletten, krijgen van de auto een waarschuwing.

Moeilijker te foppen

De cameracontrole is vermoedelijk moeilijker te foppen dan de stuursensoren. Tesla-eigenaren bedachten de afgelopen jaren verschillende trucjes om zonder meldingen handsfree te kunnen rijden, iets dat Tesla ten strengste afraadt.

Tesla kreeg de afgelopen jaren wel kritiek dat geen strenger controlesysteem inbouwde, omdat het gebruik van die trucjes bekend was. Misbruik van de functie heeft zelfs geleid tot enkele fatale ongelukken. Tesla-topman Elon Musk zei eerder dat technieken om de ogen van chauffeurs in de gaten te houden niet effectief zouden zijn.

Zorgen

Het Amerikaanse Consumer Reports waarschuwde onlangs voor de camera's in de Tesla-spiegels, doordat het vreest dat de beelden door het bedrijf kunnen worden opgenomen en bekeken. "We hebben al eerder gezien dat Tesla na ongelukken de bestuurder de schuld geeft voor het niet opletten. Nu kan Tesla met videobeelden bewijzen dat een bestuurder afgeleid was, in plaats van de reden aan te pakken waarom die bestuurder überhaupt niet oplette", aldus Consumer Reports.

De eerste volledig elektrische Volvo: