© GTA V

gta v 5 grand theft auto online ps5 playstation 5 xbox series s x
Onverminderd succesvol

GTA V en GTA Online dit najaar op PlayStation 5 en nieuwe Xbox

18 mei om 15:30
Laatste update: 18 mei om 15:29

De games GTA V en GTA Online verschijnen op 11 november op de derde generatie spelcomputers op rij. De games uit 2013 krijgen naast grafische verbeteringen ook wat andere nieuwe functies.

GTA V verscheen oorspronkelijk in september 2013 voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Een jaar later volgden versies voor de PlayStation 4 en Xbox One, die ook speelbaar zijn op de PlayStation 5 en de Xbox Series X/S. De versies die op 11 november verschijnen zijn verbeterd om gebruik te maken van de grafische mogelijkheden van de nieuwe spelcomputers.

Ontwikkelaar Rockstar noemt geen specifieke verbeteringen, maar hoogstwaarschijnlijk krijgen de games in ieder geval grafische verbeteringen en ondersteuning voor de hogere 4K-resolutie. Rockstar spreekt van "nieuwe functies en veel meer", maar licht niet toe wat die overige toevoegingen zijn.

Ook is nog niet duidelijk of spelers met PS4- of Xbox One-versie moeten betalen voor de nieuwe game. Bij sommige games zijn dit soort upgrades gratis.

GTA Online als losse game

GTA Online begon zijn leven in 2013 als online multiplayer-optie van GTA V. Voor de PS5 en Xbox Series X/S verschijnt het spel voor het eerst losstaand. PS5-gebruikers met een PS+-abonnement kunnen GTA Online straks de eerste drie maanden gratis spelen. In aanloop naar het verschijnen op de PS5, kunnen GTA Online-spelers op de PS4 elke maand 1 miljoen GTA-dollars claimen.

Rockstar hint verder op een speciale verrassing ter ere van het twintigjarig bestaan van GTA III, de eerste driedimensionale GTA-game. Die verrassingen zouden mede gericht zijn op spelers van GTA Online.

GTA V is sinds 2013 onverminderd populair. Nog elk jaar komt de game terug in top 10-lijsten met meest verkochte games.

Kijk ook: maak van je iPhone of Android een spelcomputer