sony playstation now ps4 ps5
PlayStation-imperium

Sony mikt op 1 miljard klanten voor games en entertainment

26 mei om 13:30
Laatste update: 26 mei om 16:29

Sony wil uiteindelijk 1 miljard klanten bereiken met zijn gameswinkel en online-platform PlayStation Network. Momenteel zijn dat er zo'n 160 miljoen.

De komende drie jaar trekt Sony 2 biljoen yen, omgerekend 15 miljard euro, uit voor investeringen die de groei moeten aanjagen, kondigde het bedrijf aan. De gamesdivisie rond de PlayStation speelt daarbij een belangrijke rol, en dan vooral PlayStation Network.

Nu is het al mogelijk via PlayStation Network games te kopen en te spelen, films te streamen of muziek te luisteren. Sony wil onder andere de streamingdienst voor games PlayStation Now uitbreiden. Daarvoor investeert het in zowel eigen als externe studio's. Onlangs werd al de streamingresolutie van PlayStation Now al verbeterd. Concurrent Microsoft biedt ook al streaming games aan als onderdeel van zijn Xbox Game Pass-abonnement.

PlayStation-games op smartphones

Daarnaast wil Sony veel meer PlayStation-spellen, die belangrijk zijn voor de groei en winstgevendheid van het bedrijf, beschikbaar maken op smartphones. Sony kondigde onlangs al aan te werken aan meer games voor Android en iOS.

Demon Slayer

Om meer mensen te trekken wil Sony ook meer munt slaan uit de rechten op verhaallijnen en personages uit games en films. De bioscoophit Demon Slayer, gebaseerd op een stripreeks, is daar volgens Sony een goed voorbeeld van. Aanvankelijk was dit een tv-serie voor Sony's streamingplatform Funimation, waarna de filmversie van de animeserie dit jaar records brak in de bioscoopzalen.

Op dit moment werken studio's van Sony aan een game op basis van het verhaal.

PlayStation 5

Sony kampt sinds het uitbrengen van de PlayStation 5 in november 2020 met grote tekorten. De komende maanden zal de spelcomputer moeilijk verkrijgbaar blijven, doordat de productie wordt beperkt door het wereldwijde chiptekort. Nog tot 2022 zal de vraag naar de PS5 groter zijn dan het aanbod, zei Sony onlangs.

Het bedrijf verwacht in het eerste jaar na de release van de console 14,8 miljoen exemplaren te hebben verkocht. Eind maart stond de teller op 7,8 miljoen stuks.

Minder PlayStation 5's door chiptekort: