Voorraad blijft beperkt

Sony gaat PlayStation 5 zelf verkopen in Nederland

sony playstation 5 ps5 zelf verkopen
27 mei om 12:19
Laatste update: 27 mei om 12:19

Sony gaat zijn eigen verkoop van de PlayStation 5 uitbreiden naar onder meer Nederland. In de VS zijn PlayStation-spelcomputers al sinds 2019 direct bij Sony te koop.

Sony gaat de eigen verkoop van de PlayStation 4, PlayStation 5 en accessoires later dit jaar uitbreiden naar Europa. Nederland hoort tot de eerste landen waar Sony zelf gaat verkopen, naast België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt PlayStation-topman Jim Ryan in een presentatie over de prestaties van PlayStation het afgelopen boekjaar.

Het is nog niet bekend wanneer de verkopen starten. Eigen verkopen lopen via de site PlayStation Direct, waar ook zaken als controllers, koptelefoons, games een PlayStation Plus-aanbiedingen worden aangeboden. Het is niet bekend of de eigen verkopen iets zullen veranderen aan de grote schaarste van de PlayStation 5.

PS5 blijft schaars

Sony zei eerder dat de vraag naar de PS5 tot zeker in 2022 groter zal blijven dan het aanbod, mede door de wereldwijde chiptekorten. Wel is bekend dat Sony de eigen verkopen van de PS5 in de VS reguleert met wachtlijsten, zodat klanten iets beter weten waar zij aan toe zijn. Veel andere winkels werken met methodes als mailinglijsten, reserveringssystemen en zelfs prijsvragen om de kans op de gewilde PS5 onder klanten te verloten.

Rond de verkoopstart van de PS5 bood Sony nog excuses aan voor het rommelige verloop van reserveringen. Ondanks de tekorten waren er begin dit jaar toch al bijna 8 miljoen exemplaren van de PS5 verkocht. 

Het direct verkopen van de PS5 aan consumenten moet dit jaar voor ruim 600 miljoen dollar aan omzet zorgen, verwacht Sony. Dat is een verdriedubbeling van de 200 miljoen dollar omzet van vorig jaar; in het eerste jaar van eigen verkoop was de omzet 5 miljoen dollar.