Spotify-topman noemt Apple 'een pestkop'
Bully

Spotify-topman noemt Apple 'een pestkop'

01-06-2021 14:15 Laatste update: 15:48

Horacio Gutierrez, hoofd juridische zaken van Spotify, haalde in de Amerikaanse pers uit naar Apple.

In een opiniestuk voor The Wall Street Journal noemde hij het bedrijf een 'meedogenloze pestkop'. Gutierrez sprak zich deze week opnieuw uit tegen The Verge om zijn standpunt te verduidelijken.

"Apple is een groot bedrijf, zeer succesvol en bewonderenswaardig", zegt Gutierrez in het interview. "Ik ben een fan van de producten van Apple. Maar de waarheid is dat je kan opkijken tegen een bedrijf en hun mooie producten en nog steeds kritiek kan hebben op andere manieren waarop ze zaken doen."

Apple zit volgens hem de concurrenten van de eigen streamingdienst Apple Music, zoals Spotify, dwars met de regels van de App Store. "De manier waarop ze concurrerende apps behandelen, is gewoon oneerlijk. Er is geen gelijk speelveld. Toezichthouders moeten daar goed naar gaan kijken." 

Machtsmisbruik met App Store-regels

Spotify trekt sinds 2019 ten strijde tegen Apple. De muziekdienst beschuldigt Apple van machtsmisbruik, onder andere vanwege de 30 procent commissie die het bedrijf vraagt op alle aankopen en abonnementen uit de App Store. Ook verbiedt Apple de makers van iOS-apps om bijvoorbeeld te verwijzen naar hun eigen websites voor het afsluiten van abonnementen. De Europese Commissie stelde onlangs ook dat Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik.  

Spotify zag zich volgens de topman in 2016 gedwongen de betalingen in zijn iOS-app stop te zetten. Door de commissie van Apple moest Spotify in de app 13 dollar per maand vragen bij het afsluiten van nieuwe abonnementen. "Vervolgens nam Apple Beats Music over en lanceerde het Apple Music, voor 10 dollar per maand. Ze konden onder onze prijs gaan zitten omdat wij hen 30 procent moesten betalen”, aldus Gutierrez.

Verplicht betaalsysteem 

Gutierrez wil dat Apple de verplichte koppeling van apps aan zijn eigen betaalsysteem laat vallen. "Dat was in het begin ook geen onderdeel van de App Store. We willen dat Apple terugkeert naar de situatie van de begindagen van de App Store, van voor het machtsmisbruik."

Fortnite-rechtszaak

Het beleid van Apple met de App Store ligt in meerdere landen onder vuur. Tegelijkertijd is Fortnite-maker Epic Games over de App Store-regels verwikkeld in een slepende rechtszaak tegen Apple, nadat Fortnite vorig jaar uit de App Store werd verwijderd. Dat gebeurde nadat Epic binnen de game aankopen via een eigen betaalsysteem aanbood.

Door de rechtszaak van Epic tegen Apple is er volgens Guttierrez "veel interessante interne communicatie" van Apple uitgelekt, die 'onthult hoe Apple-managers echt over de App Store dachten'. "Er zit een duidelijk concurrentiebeperkend patroon achter hun acties." Zo opperde een Apple-topman in 2011 al een verlaging van de app-commissie.

Privacy en veiligheid, of geld?

Guttierrez zegt dat Apple in de zaak met Epic maar blijft hameren op privacy en veiligheid als redenen om de strenge App Store-regels te hanteren, maar dat er tegelijkertijd apps in de App Store staan die ook nadelig kunnen zijn voor de privacy en veiligheid van de gebruikers. Ook is het volgens hem ‘ongeloofwaardig’ dat Apple zegt dat het niet om het geld gaat. “Je hebt het over tientallen miljarden dollars aan inkomsten." Het vonnis in de zaak tussen Eric en Apple volgt later deze zomer.

Getest: de AirPods Max