Verkopen App Store fors omhoog vorig jaar: goed voor 643 miljard dollar
Kwart meer

Verkopen App Store fors omhoog vorig jaar: goed voor 643 miljard dollar

03-06-2021 12:27 Laatste update: 12:27

Apps en verkopen binnen het App Store-ecosysteem van Apple hebben vorig jaar 643 miljard dollar (527 miljard euro) opgebracht, een kwart meer dan in 2019.

Dat blijkt uit onderzoek dat Apple heeft laten uitvoeren door marktonderzoeker Analysis Group. Het miljardenbedrag is de optelsom van de wereldwijde 'geschatte facturering en verkoop gefaciliteerd door het App Store-ecosysteem'. Daarbij zijn de inkomsten uit digitale en fysieke goederen en diensten en in-app advertenties bij elkaar opgeteld.

Fysieke goederen en diensten zorgen voor veruit de grootste omzet: 511 miljard dollar vorig jaar. Dat komt omdat het onderzoek elke aankoop via een App Store-app meetelt. Als iemand via een iPhone-app een Uber bestelt of boodschappen doet, telt dat volgens het onderzoek mee in de opbrengsten die door Apple's ecosysteem zijn gefaciliteerd.

Door die fysieke goederen en diensten ligt 90 procent van de facturering en verkoop buiten de App Store, stelt het onderzoek. In 2020 zat de grootste groei wel op het vlak van digitale goederen en diensten. Die namen met ruim 40 procent toe, vermoedelijk door de coronapandemie.

'Kleine appmakers profiteren meer'

In het onderzoek wordt ook nadrukkelijk gekeken naar kleine appmakers. Dat zijn ontwikkelaars met apps die minder dan 1 miljoen keer zijn gedownload en met een jaaromzet van minder 1 miljoen dollar. Volgens Apple valt ruim 90 procent van alle ontwikkelaars in de App Store in de categorie kleine appmaker.

Zulke kleine appmakers zagen hun downloads en omzet de afgelopen vijf jaar gemiddeld met 2,8 keer groeien, stelt het onderzoek. Daarvoor werd gekeken naar apps die in 2015 telden als kleine ontwikkelaar. Ruim één op de vijf kleine ontwikkelaars zag zijn downloads jaarlijkse met minstens 25 procent groeien.

Van klein naar groot

Het onderzoek kijkt ook waar grote ontwikkelaars in 2015 stonden. 23 procent van de appmakers die in 2020 meer dan 1 miljoen omzet draaiden, scoorde ook in 2015 al boven het miljoen. Nog eens 18 procent draaide een omzet van 100.000 tot 1 miljoen dollar, 24 procent draaide 100.000 dollar omzet of minder. De overige 35 procent van de grote ontwikkelaars had in 2015 nog geen app.

Eerder dit jaar meldde Apple al dat Nederland de vierde app-economie in Europa is, na het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Europa was in 2020 goed voor 74 miljard dollar aan inkomsten uit het App Store-ecosysteem. De VS was ondertussen goed voor 175 miljard dollar, China blijft de grootste markt voor het App Store-ecosysteem met een omzet van 300 miljard dollar. Het leeuwendeel van 277 miljard dollar komt daarbij uit fysieke goederen en diensten.

Rechtszaak Epic Games

Het onderzoek is gepubliceerd terwijl Apple is verwikkeld in een rechtszaak met game-ontwikkelaar Epic Games. Dat bedrijf vindt dat Apple te veel macht uitoefent over de App Store, en ook de commissies van 15 tot 30 procent op digitale App Store-inkomsten zijn volgens Epic te hoog. Vrijwel de hele maand mei zijn hooggeplaatste medewerkers van Apple, Epic en andere relevante bedrijven gehoord in de rechtbank. Een uitspraak in de zaak volgt nog.