Geen verbod TikTok en WeChat: Biden herroept bevel Trump
Geen verbod TikTok en WeChat

Geen verbod TikTok en WeChat: Biden herroept bevel Trump

09-06-2021 14:59 Laatste update: 16:07

De Amerikaanse president Joe Biden herroept de uitvoerende bevelen van zijn voorganger Donald Trump over een downloadverbod voor de populaire Chinese apps TikTok en WeChat.

Dat maakte het Witte Huis vandaag bekend. Biden heeft tegelijk in een nieuw bevel het ministerie van Handel opdracht gegeven een onderzoek te doen naar de beveiligingsrisico's van apps die in handen zijn buitenlandse bedrijven. De apps TikTok en WeChat zijn eigendom van respectievelijk Bytedance en Tencent, twee van de grootste Chinese techgiganten. 

Trump probeerde vorig jaar om nieuwe downloads van de Chinese apps in de VS te verbieden, maar federale rechters blokkeerden dat. Volgens de rechters had de regering onvoldoende aangetoond dat de apps een gevaar voor de nationale veiligheid vormden. Biden herroept ook een ander bevel van Trump tegen acht Chinese bedrijven. 

Een gedwongen verkoop van de filmpjesapp aan winkelketen Walmart en softwaremaker Oracle was door een serie juridische overwinningen door ByteDance al van de baan.

Wereldwijd heeft TikTok meer dan een miljard gebruikers. De app is in de VS al ruim 100 miljoen keer gedownload. WeChat heeft ook meer dan een miljard gebruikers en is vooral bekend als chatdienst en socialmediaplatform. 

Trump wilde verbod

De regering-Trump zette hoog in tegen bedrijven die een veiligheidsrisico zouden vormen, bijvoorbeeld omdat ze te nauwe banden zouden hebben met de Chinese overheid of het Chinese leger. Bij TikTok-maker ByteDance was het grootste bezwaar dat de gegevens van alle gebruikers in China werd opgeslagen.

ByteDance was bereid die data in de VS op te slaan, maar dat was voor de regering-Trump onvoldoende. Die dreigde met een downloadverbod als er geen verkoop aan een Amerikaans bedrijf zou komen.

Na een flirt met Microsoft werd uiteindelijk een deal gesloten met Walmart en Oracle. Die zouden de Amerikaanse tak van TikTok deels in handen krijgen en tegelijkertijd daar diensten aan gaan leveren. Ondertussen was ByteDance meerdere rechtszaken gestart en kreeg het steeds gelijk, waardoor een verbod er niet kwam.

Volg Bright ook op TikTok.

Waarom TikTok zo populair werd: