'Moederbedrijf TikTok verdubbelde omzet in 2020'
34 miljard dollar

'Moederbedrijf TikTok verdubbelde omzet in 2020'

17-06-2021 08:37 Laatste update: 08:37

ByteDance, het Chinese bedrijf achter de populaire video-app TikTok, heeft zijn omzet vorig jaar meer dan verdubbeld.

In totaal kwam er 34,4 miljard dollar aan inkomsten binnen bij het techbedrijf, meldt The Wall Street Journal op basis van een interne memo van het bedrijf.

Naast TikTok is ByteDance ook actief met de Chinese tegenhanger Douyin. De apps zijn vooral populair onder jongeren, die er grappige en aanstekelijke muziekvideo's van hooguit een minuut mee maken. Daarnaast heeft ByteDance in Aziē een veelgebruikte app voor nieuws. Het bedrijf schat dat zo'n 1,9 miljard mensen maandelijks een van zijn apps gebruiken.

Op de fiks hogere omzet leed ByteDance wel verlies. Het operationele resultaat, waar bijvoorbeeld geen rentebetalingen of eenmalige kosten of baten worden meegerekend, was volgens The Wall Street Journal 2,1 miljard dollar negatief. Een jaar eerder rapporteerde ByteDance nog een operationele winst van 684 miljoen euro.

Zorgen

ByteDance en TikTok zijn niet onomstreden. Zo zijn er zorgen over de omgang met privacygevoelige gegevens van vooral jonge gebruikers van de apps.

Onder de voormalige Amerikaanse president Donald Trump dreigde de VS zelfs met een verbod op TikTok, maar rechters hielden dat tegen. De regering-Trump beweerde dat persoonlijke gegevens van Amerikanen via ByteDance bij de Chinese overheid terecht zouden kunnen komen. Bytedance ontkent dat. De huidige president Joe Biden schrapte onlangs een reeks van Trumps maatregelen die tegen TikTok waren gericht.

Waarom TikTok een hit werd: