pacemaker iphone gevaarlijk risico apple airpods ipad defibrillator
Magneten in gadgets zijn riskant

Apple: houd deze apparaten niet bij een pacemaker of defibrillator

28 juni 2021 om 16:16
Laatste update: 28 juni 2021 om 16:23

Apple heeft een lijst van zijn apparaten gepubliceerd die door ingebouwde magneten niet te dicht in de buurt van pacemakers en andere medische apparaten gehouden moeten worden.

In januari waarschuwde Apple al de iPhone 12 en de nieuwe MagSafe-accessoires niet te dicht bij pacemakers in de buurt te houden. Gebruikers werd aangeraden minstens 15 centimeter afstand te houden. Nu heeft Apple een hele lijst van apparaten gepubliceerd die op veilige afstand van pacemakers en andere medische implantaten, zoals een defibrillator, moeten blijven omdat ze magneten bevatten.

Dat advies geldt nu onder andere voor de Apple Watch, AirPods, iPads, iMacs, MacBooks, HomePods, het Apple Pro Display XDR, het Magic Keyboard en bepaalde Beats-koptelefoons.

De medische hulpmiddelen zouden van slag kunnen raken door magnetische interferentie. Apple gebruikt relatief vaak magneten in zijn apparaten, maar er zijn tal van gadgetfabrikanten die dat ook doen. Als de apparaten draadloos worden opgeladen raadt Apple een veilige afstand van 30 centimeter aan.

Onderzoek

Een onderzoek gepubliceerd in het medische vakblad Heart Rhythm Journal toonde eerder aan dat de iPhone 12 in een borstzak de werking van een pacemaker zou kunnen verstoren.

De onderzoekers hielden een iPhone 12 vlakbij een zogenoemde implantable cardioverter-defibrillator. Het apparaatje liep vast zolang de iPhone in de buurt was.  

De beste MagSafe-accessoires: