© Microsoft

Microsoft breidt minimumeisen Windows 11 uit, met slag om de arm

Windows 11

Windows 11

Microsoft breidt minimumeisen Windows 11 uit, met slag om de arm

29-06-2021 11:06 Laatste update: 11:08

Microsoft heeft de minimale systeemeisen van Windows 11 naar beneden bijgesteld, na onduidelijkheid over welke processoren voor het nieuwe systeem geschikt zijn.

Microsoft onthulde vorige week het nieuwe Windows 11 en plaatste de dag erna de minimale systeemeisen voor officiële ondersteuning. Die eisen zijn fors hoger dan bij Windows 10, dat de ondergrens van Windows 8 overnam.

Windows 11 verschijnt echter tien jaar na Windows 8, en plaatste de ondergrens op Intel Core-chips van de achtste generatie en AMD Ryzen 2000-chips: processoren van eind 2017 tot halverwege 2018.

Nu onderzoekt Microsoft het verlagen van die ondergrens. Er wordt getest of Windows 11 naar behoren draait op Intel Core-chips van de zevende generatie uit 2016 en de eerste generatie Ryzen-chips uit 2017. Die test wordt uitgevoerd onder Windows Insiders, gebruikers die de eerste testversie van Windows 11 mogen installeren.

Niet veilig en betrouwbaar

Oudere chips zijn volgens Microsoft niet geschikt omdat ze niet voldoen aan "de principes rond veiligheid en betrouwbaarheid". Veel bestaande computers zouden daarom officieel niet geschikt zijn voor Windows 11, ook al zou de update na een waarschuwing wel geïnstalleerd kunnen worden. Microsoft kan dan de juiste werking niet garanderen.

PC Health Check teruggetrokken

De app PC Health Check, waarmee consumenten zouden kunnen controleren of een pc geschikt is voor Windows 11, is tijdelijk door Microsoft teruggetrokken. De app is nog niet volledig voorbereid op het tonen van details over waarom een pc met Windows 10 niet aan de eisen voor een upgrade voldoet.