Privacy

Nieuwe Google-knop wist zoekgeschiedenis van afgelopen kwartier

16 juli 2021 om 15:34
Laatste update: 21 maart 2022 om 14:42

Google laat gebruikers van zijn app voor iOS sinds vandaag met een nieuwe snelknop de afgelopen 15 minuten van hun zoekgeschiedenis wissen.

Google kondigde de functie al afgelopen mei aan tijdens zijn event I/O en vanaf vandaag is de knop beschikbaar in de Google-app voor iOS. Later dit jaar komt de functie naar Googles eigen systeem Android, meldt Google.

De nieuwe functie is te vinden als gebruikers in de Google-app op hun profielfoto tikken. Midden in beeld staat dan de optie 'Verwijder de laatste 15 minuten'. Het gaat dan nadrukkelijk om het wissen van de zoekgeschiedenis van het profiel van de gebruiker.

Automatisch kan ook, na langere termijn

Google gebruikt zulke gegevens om het account doorlopend te personaliseren, zodat zoekgegevens beter aansluiten op de gebruiker. Het wissen van de gegevens staat los van de zoekgeschiedenis van de browser. Die moeten gebruikers nog handmatig wissen, als zij dat willen.

Gebruikers kunnen er al langer voor kiezen om hun zoekgeschiedenis automatisch te laten verlopen op Google. In de Activiteitsopties van Google kan worden gekozen om die gegevens na 3 maanden, 18 maanden of na 36 maanden automatisch te vergeten.  

Bekijk ook: iPhone-update zit Facebook-trackers dwars, dit kan jij doen