Internet

Internetknooppunt breidt uit naar Zuid-Holland

13 juli 2021 om 12:41
Laatste update: 13 juli 2021 om 12:42

Het Amsterdamse internetknooppunt AMS-IX, een van de grootste internetknooppunten van Europa, breidt uit naar Zuid-Holland.

AMS-IX plaatst dit najaar apparatuur in de datacenters van Smartdc in Rotterdam en Greenhouse Datacenters in Naaldwijk. Tot nu toe had AMS-IX in en rondom Amsterdam veertien locaties.

De komst van AMS-IX maakt de provincie Zuid-Holland volgens de Metropoolregio Rotterdam Den Haag aantrekkelijker voor techbedrijven uit bijvoorbeeld de creatieve industrie. Een aansluiting bij AMS-IX zou bedrijven betere mogelijkheden geven voor onder meer livestreamen, videobellen, gaming en het aanbieden van bedrijfssoftware.

"De Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft de ambitie om in de toekomst nog veel meer hoogwaardige bedrijven te huisvesten", zegt wethouder economie in Den Haag Saskia Bruines. Zij noemt daarbij ook een 'versnelde uitrol van glasvezel en 5G'. "Deze nieuwe locaties zijn van groot belang voor onze ambities. De regio Rotterdam Den Haag heeft de potentie om uit te groeien tot een grote tech hub", aldus AMS-IX-ceo Peter van Burgel.

Internetknooppunten

AMS-IX regelt het verkeer tussen netwerken en maakt de uitwisseling van dataverkeer tussen aangesloten partijen mogelijk. Onder meer internetproviders, grote online-diensten en populaire websites zijn aangesloten. Servers van bijvoorbeeld Facebook staan direct in een datacenter in Amsterdam aangesloten op AMS-IX. Zo kun je als Ziggo-klant heel snel Facebook laden, omdat ook Ziggo op AMS-IX is aangesloten. 

Naast het Amsterdamse internetknooppunt is het bedrijf ook actief met internetknooppunten in de VS, China, India en op Curaçao.

Dataverkeer blijft stijgen

Vorig jaar zag AMS-IX, mede doordat meer mensen vanwege de coronacrisis thuiswerkten, een forse stijging van het dataverkeer.

Kijk ook: satelliet-internet Starlink nu in Nederland