Enorme groei vlakt af

Vraag naar pc's en laptops neemt af, chiptekort duurt voort

© Bright

pc's laptops verkopen vraag vlakt af chiptekort lenovo hp dell apple acer
13 juli 2021 om 14:22
Laatste update: 13 juli 2021 om 14:22

De enorme groei in verkopen van pc's en laptops in 2020 is het afgelopen kwartaal afgevlakt. Wel zijn de verkopen nog steeds groter dan voor de coronapandemie. Het tekort aan chips blijft voorlopig ook nog voortduren.

De afvlakking van de groei in pc-verkoop is te wijten aan zowel een lagere vraag naar pc's en laptops als het aanhoudende chiptekort, melden de marktanalisten IDC en Gartner. Volgens IDC zijn er in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 83 miljoen pc's verscheept, Gartner telt Chromebooks niet mee in zijn resultaten en houdt het op ruim 71 miljoen.

Met 83 miljoen verscheepte pc's was het tweede kwartaal van dit jaar alsnog sterker dan in 2020, toen pc-makers volgens IDC ruim 73 miljoen pc's verscheepten.

Acer en Dell

Volgens IDC waren Acer en Dell afgelopen kwartaal de sterkst groeiende merken, met respectievelijk 20,9 en 17,6 procent meer verscheepte apparaten dan een jaar eerder.

MacBooks

Apple was volgens Gartner de sterkst groeiende computermaker, met 19,7 procent meer verscheepte Macs dan in het tweede kwartaal van 2020. Vermoedelijk profiteert Apple van zijn eerste lichting eigen M1-chips, die sinds eind 2020 in computers van Apple zitten.

Apple wordt in de cijfers van Gartner gevolgd door ASUS met 16 procent groei en Dell met 14,4 procent groei. Beide marktanalisten hebben dezelfde top vijf merken met de meeste verscheepte computers: Lenovo, HP, Dell, Apple en Acer.

Chiptekort

"Het wereldwijde chiptekort en de beperkingen die daaruit voortvloeien hebben de levering van componenten levertijd van sommige zakelijke laptops verlengd tot 120 dagen", zegt Mikako Kitagawa, onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Dit heeft geleid tot stijgende prijzen, die leveranciers hebben doorberekend aan gebruikers. De komende tijd houden we rekening met stijgende prijzen en een vraag naar pc's die de komende 6 tot 12 maanden blijft vertragen."

Bekijk ook: Geen PlayStation of nieuwe auto door chiptekort