Smartphones

Xiaomi passeert Apple en is nu nummer 2 op smartphonemarkt

© Budrul Chukrut/SOPA Images via ZUMA Wire

xiaomi apple samsung smartphones marktaandeel
16 juli om 09:46
Laatste update: 16 juli om 09:51

Xiaomi is afgelopen kwartaal voor het eerst opgeklommen tot de tweede smartphonemaker ter wereld, achter Samsung en boven Apple.

Samsung scoorde met een marktaandeel van 19 procent afgelopen kwartaal weer de eerste plaats als het gaat om de meeste verscheepte smartphones, meldt marktonderzoeker Canalys. Het aantal verscheepte toestellen van Samsung groeide met 15 procent.

De grootste stijger is de Xiaomi, die de tweede plaats bemachtigt met 17 procent van de verscheepte toestellen: een groei van 83 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020.

Apple staat op de derde plaats met een aandeel van 14 procent, een groei van 1 procent ten opzichte van vorig jaar. De Chinese merken Oppo en Vivo hadden afgelopen kwartaal beiden een aandeel van 10 procent.

Prijzen van Xiaomi liggen veel lager

Xiaomi blijft met succes het gat opvullen dat Huawei heeft achtergelaten nadat het merk door Amerikaanse handelsbeperkingen grotendeels van de westerse smartphonemarkt verdween. "Xiaomi breidt zijn overzeese activiteiten snel uit", zegt Canalys-onderzoeker Ben Stanton. "Het aantal verscheepte toestellen is in met meer dan 300 procent gestegen in Latijns-Amerika, met 150 procent in Afrika en met 50 procent in West-Europa."

Volgens Canalys is Xiaomi zijn model aan het veranderen van uitdager naar volwaarde medespeler op de markt. "Toch blijft Xiaomi vooral gericht op de massamarkt, met prijzen die vergeleken met Samsung en Apple respectievelijk 40 en 75 procent lager ligt", aldus Stanton. 

Xiaomi maakt behalve smartphones ook honderden andere gadgets, van luchtreinigers tot elektrische stepjes. Het Chinese bedrijf werkt ook aan een eigen elektrische auto.

Het geheim van Xiaomi: