'Onzin blijft te lang staan'

VS: 'Facebook schiet tekort in aanpak nepnieuws over coronavaccin'

facebook nepnieuws desinformatie gevaarlijke onzin coronavaccin corona vaccinatie prik
16 juli 2021 om 13:51
Laatste update: 16 juli 2021 om 14:04

Nepnieuws over het coronavaccin is een hoofdreden voor veel mensen om zich niet te laten prikken. Een gevaarlijke situatie, waar Facebook volgens de Amerikaanse regering te weinig aan doet.

Dat staat in een 22-pagina's tellend advies van Dr. Vivek Murthy, de Amerikaanse Surgeon General: het hoofd van de Amerikaanse publieke gezondheidszorg. Murthy roept alle Amerikanen op om de verspreiding tegen te gaan van nepnieuws en desinformatie over het coronavaccin.

"Het is één van de verschillende redenen waarom mensen geen vaccin nemen, maar het is een belangrijke. Uit peilingen weten we dat tweederde van de mensen die niet vaccineren geloven in veelvoorkomende mythes rondom het covid-19-vaccin", aldus de Surgeon General.

'Facebook neemt het niet serieus genoeg'

In gesprek met de pers zei Murthy dat iedereen een aandeel heeft in het stoppen van de verspreiding van schadelijk nepnieuws, maar vooral de grote platformen. Perssecretaris van het Witte Huis Jen Psaki wijst nadrukkelijk naar Facebook. "Facebook moet overtredende berichten sneller verwijderen. Berichten die volgens hun richtlijnen weg moeten, blijven soms dagen staan. Dat is te lang, de informatie verspreidt te snel", aldus Psaki.

Bronnen van CNN stellen dat gesprekken tussen de regering Biden en Facebook de afgelopen weken "gespannen" zijn verlopen. Hooggeplaatste medewerkers van Biden zouden hebben geconcludeerd dat Facebook "dit niet serieus neemt, of iets te verbergen heeft", omdat het bedrijf zo onwelwillend zou zijn kwalijke onzin over het coronavaccin sneller offline te halen.

'Nepnieuws leidt tot bedreiging van zorgpersoneel'

Een woordvoerder van Facebook wilde tegenover CNN niet op dat beeld reageren. Wel zegt Facebook hard te werken om desinformatie over het coronavaccin aan te pakken. Ook wijst Facebook op zijn zelfgebouwde mogelijkheid voor Amerikanen om makkelijk een vaccinatieafspraak te maken.

Surgeon General Murthy wijst ook nog op andere negatieve gevolgen van het nepnieuws, naast de vaccinatiegraad. Het nepnieuws leidt volgens Murthy ook tot "intimidatie van en geweld tegen gezondheidswerkers, gezondheidswerkers, luchtvaartpersoneel en andere eerstelijnswerkers die belast zijn met het communiceren van evoluerende volksgezondheidsmaatregelen".

Zo werken mRNA-vaccins: